1 op de 3 Nederlandse auto’s is oververzekerd

Als trotse autobezitters vinden we het belangrijk om onze auto goed te verzekeren. Maar wist je dat meer dan de helft van alle autobezitters oververzekerd is? Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kiezen zij onnodig voor een te hoge dekking. Zo betalen zij maandelijks te veel premie. Uit het ‘TOF Tracker’ onderzoek van de GfK blijkt dat zelfs 1 op de 3 Nederlanders oververzekerd is.

Oververzekerd vanaf het afsluiten van een verzekering

Je bent oververzekerd als de dekking op jouw autoverzekering hoger is dan de waarde van jouw auto. Er werd altijd gedacht dat mensen vooral oververzekerd zijn als ze niet omkijken naar hun auto. Na het afsluiten van hun autoverzekering, zouden zij de verzekering links laten liggen. De auto daalt dan in waarde, maar de verzekering blijft gelden voor de oorspronkelijke waarde als je hier niets aan verandert. Toch blijkt dit uit het onderzoek niet te kloppen. Veel mensen kiezen bij het afsluiten van de autoverzekering al voor een te hoge dekking, waardoor ze vanaf het begin al oververzekerd zijn.

Vooral duurdere auto’s oververzekerd

En welke auto’s worden dan het meest oververzekerd? Juist, de duurdere auto’s, blijkt uit het onderzoek. De cijfers:

  • Auto’s met een waarde van € 25.000 of meer: 38% oververzekerd
  • Auto’s met een waarde tussen € 15.000 en € 25.000: 30% oververzekerd
  • Auto’s met een waarde tot € 15.000: 27% oververzekerd

Leeftijd en opleiding

Het onderzoek keek ook naar de leeftijd en het opleidingsniveau van de oververzekerde autobezitters. Het blijkt dat slechts een kwart van alle 65+’ers oververzekerd zijn. Van alle autobezitters tussen de 35 en 50 jaar is 37% oververzekerd. 39% van de laagopgeleiden is oververzekerd, en onder de hoogopgeleiden is dit bij 27% het geval.

GfK legt uit

“In eerder onderzoek zagen we dat de helft van de Nederlanders een dekking op de huidige autoverzekering heeft die niet aansluit op de algemene gehanteerde adviesrichtlijnen, terwijl er wel flink bezuinigd wordt op bijvoorbeeld de aanvullende zorgverzekering. De veronderstelling was dat men vergat de dekking aan te passen. Na het onderzoek blijkt echter dat een groot deel al bij het afsluiten van de autoverzekering voor een te hoge dekking kiest. Opvallend genoeg zien we geen verband met het aantal schadevrije jaren: het aandeel oververzekerden bij autobezitters met veel schadevrije jaren is nagenoeg gelijk aan autobezitters met weinig schadevrije jaren,” zegt Joris van Dongen van het GfK.

Besparing kan oplopen tot honderden euro’s

“Zeker bij consumenten met weinig schadevrije jaren, kan de besparing oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Uiteraard moet men altijd de persoonlijke situatie in ogenschouw nemen en bijvoorbeeld als men geld leent voor de auto overwegen of All Risk niet een betere keuze is, maar het lijkt er op dat consumenten zich onvoldoende realiseren dat een auto van € 20.000 na 10 tot 11 jaar nog slechts een kwart van de waarde heeft behouden,” aldus Van Dongen.

Heb jij al eens gecontroleerd of je oververzekerd bent? Laat het ons weten!  

Bron: verzekeringsnieuws.nl, blikopnieuws.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close