17-jarigen rijden liever in auto’s

Vroeger waren we dolgelukkig op onze 18e verjaardag: de dag waarop we mochten starten met autorijlessen. Sinds 2011 is de leeftijdsgrens echter verlaagd. Jongeren mogen nu op 17-jarige leeftijd al hun autorijbewijs halen. Maar liefst 8% van alle 17-jarigen heeft nu een rijbewijs.

Rijden vanaf je 17e

In 2011 startte het project ‘2toDrive’, waarbij jongeren van 16,5 jaar beginnen met het nemen van rijlessen. Ze mogen dan met 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot de leeftijd van 18 mogen zij alleen rijden onder begeleiding en coaching van een ervaren chauffeur. Na een aantal testjaren werd in 2015 besloten om deze nieuwe regeling definitief in te voeren.

Minder jongeren bezitten bromfietsrijbewijs

Met de ingang van de nieuwe regeling, ziet het Centraal Bureau voor Statistiek dat het aantal jongeren met een bromfietsrijbewijs afneemt. In 2004 hadden maar liefst 11% van alle jongeren een bromfietsrijbewijs. Nu heeft slechts 9,7% van alle jongeren zo’n rijbewijs. Jongeren kiezen er steeds vaker voor alleen hun autorijbewijs te halen, waardoor ze automatisch ook op een brommer mogen rijden.

Minder ongelukken

De nieuwe regeling zorgt ervoor dat jongeren extra rijervaring kunnen opdoen, onder begeleiding van een ervaren coach. Op die manier leren zij veilig autorijden en neemt de kans op ongelukken af. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat jongeren met het bijzondere ‘vroege’ rijbewijs maar liefst 26% minder vaak bij een auto-ongeluk betrokken zijn dan jongeren die vanaf hun 18e verjaardag beginnen met lessen.

Vind jij het een goed idee dat jongeren op hun 17e verjaardag al mogen autorijden? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Bron: nos.nl, 2todrive.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close