22,5 miljoen fietsen in Nederland: hoeveel zijn er van jou?

Fiets jij ook graag naar je werk of door de polders? Dan ben je niet de enige. Met gemiddeld zo’n 1,3 fiets per persoon staan we niet voor niets bekend als hét fietsland. Volgens een schatting van BOVAG telde Nederland in 2015 zelfs 22,5 miljoen fietsen.

Bevolkingsgroei speelt een rol

Hoe komt het dat er zo veel meer fietsen in Nederland zijn dan voorheen? Volgens de BOVAG heeft dat alles te maken met de bevolkingsgroei. Nederland heeft steeds meer inwoners, en daarom ook steeds meer fietsen. 20 jaar geleden hadden we nog ‘maar’ 16 miljoen fietsen, en nu 22,5 miljoen. We hebben nu dan ook 1,5 miljoen inwoners meer dan 20 jaar geleden.

Exact aantal fietsen moeilijk te berekenen

Toch is het volgens BOVAG moeilijk te berekenen hoeveel fietsen er precies zijn: “Exacte aantallen zijn niet te geven, omdat fietsen nu eenmaal geen kenteken hebben en dus niet centraal geregistreerd staan,” verklaart een woordvoerder.

Steeds minder nieuwe fietsen

Ondanks het feit dat Nederland steeds meer fietsen telt, worden er steeds minder nieuwe fietsen verkocht. Dat komt vooral omdat we onze oude fietsen niet zo snel meer afdanken, zegt BOVAG. En als we dan toch een nieuwe fiets nodig hebben? Dan kopen we het liefst een elektrische fiets.

Elektrische fiets populair

Elektrische fietsen zijn erg in trek omdat je binnen een korte tijd grote afstanden af kunt leggen. Er werden in 2015 276.000 elektrische fietsen verkocht. Volgens RAI vereniging en BOVAG zijn 1 op de 3 fietsen die nu verkocht worden elektrische fietsen. De verkoop van gewone fietsen daalde daarentegen met 6,4%.

Fietsverzekering: goed idee of niet?

Heb jij ook net een nieuwe (elektrische) fiets gekocht? Dan ben je daar natuurlijk hartstikke zuinig op. Maar wist je dat er in Nederland jaarlijks zo’n 800.000 fietsen worden gestolen? Het is daarom een goed idee je fiets te verzekeren. Met een fietsverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, brandschade en schade veroorzaakt door een aanrijding.

Wij zijn benieuwd: hoeveel fietsen bezit jij? En zou jij liever een extra rondje op je oude fiets maken, of kies jij voor een elektrische fiets? Laat het ons weten!

Bron: nu.nl en Bovag

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. Pingback: NAHderbekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close