7 tips voor het kopen van een boot

Droom jij ervan de wateren binnen en buiten Nederland te verkennen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte boot. Bij het kopen van bijvoorbeeld een zeilboot, jacht of sloep zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij helpen je graag op weg met onze tips:

 • 1. Kies een boot die bij je past

  Begin je zoektocht door te bedenken wat voor boot bij jouw wensen past. Dit kun je doen door de volgende vragen voor jezelf door te nemen:

  • Met hoeveel mensen wil ik gaan varen?
  • Waar wil ik gaan varen? Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen varen in de grachten van Amsterdam of varen op de Noordzee.
  • Wat is mijn budget?
  • Ga ik varen als particulier of als bedrijf?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?
  • Heb ik een vaarbewijs nodig? In Nederland heb je een vaarbewijs nodig wanneer de boot langer is dan 15 meter, of wanneer de (motor)boot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.
 • 2. Denk na over een makelaar

  Nu je hebt besloten wat voor soort boot bij jou past, ga je op zoek naar een geschikte aanbieder. Op het internet worden veel boten te koop aangeboden, maar je kunt er ook voor kiezen direct contact op te nemen met een makelaar. De makelaar kan dan gericht voor jou op zoek gaan naar de perfecte boot.

 • 3. Ga proefvaren

  Heb je de perfecte boot gevonden? Vraag dan aan de verkoper of makelaar of je een proefvaart mag maken. Zo kun je de boot op gebruiksgemak en voorzieningen testen. Je kunt er ook voor kiezen een onafhankelijke specialist mee te nemen, die kan je namelijk adviseren over de boot. Zo weet je precies wat je koopt, en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 • 4. Laat een aankoopkeuring uitvoeren

  Ben je na de proefvaart en het advies van een onafhankelijke specialist nog steeds overtuigd? Dan is het bijna zo ver om de boot tot kopen. Laat eerst nog een aankoopkeuring uitvoeren door een expert. De expert bekijkt de boot goed en zet zijn bevindingen op papier. Blijkt er achteraf iets mis te zijn met de boot? Dan sta je met een aankoopkeuring steviger in je schoenen als je de verkoper wilt aanklagen via de rechter.

 • 5. Zorg voor een koopovereenkomst

  Heb je de perfecte boot gevonden? Dan kun je overgaan tot het kopen van het pleziervaartuig. Zorg ervoor dat alle afspraken worden vastgelegd in een koopovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de betaling. Hoe betaal jij de verkoper, moet je een voorschot betalen, en betaal je in één keer of in termijnen?

 • 6. Laat de boot overschrijven op jouw naam

  Is de koopovereenkomst getekend? Dan moet je de boot op jouw naam laten overschrijven. Heeft de boot een Nederlands registratieteken en registratiebewijs? Dan kun je dit regelen bij een kentekenloket van de grotere postkantoren. Hier wordt gevraagd om een overschrijvingsformulier. Zorg er dus voor dat je deze samen met de verkoper hebt ingevuld. Heb je het formulier ingeleverd? Dan duurt het ongeveer 5 dagen totdat je jouw registratiebewijs voor de boot ontvangt. Hierop staat dat jij voortaan de rechtmatige eigenaar van de boot bent.

 • 7. Zorg voor een bootverzekering

  Voordat je met jouw nieuwe boot de zonsondergang tegemoet vaart, is het verstandig om na te denken over een bootverzekering. Of je nu een zeilboot, speedboot, motorboot, sloep, jacht of ander pleziervaartuig hebt gekocht, een bootverzekering is niet verplicht. Toch vind je het misschien een fijn idee om te weten dat jouw boot verzekerd is tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal of inbraak. Je kunt kiezen voor een simpele WA dekking, of voor de meest uitgebreide Volledig Casco dekking. Bepaal zelf welke bootverzekering bij jou past. Zo verken je de Nederlandse wateren met een nóg zelfverzekerder gevoel.

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

 1. Bedankt voor deze tips voor het kopen van een boot. Wij huren al jaren een boot omdat er voor ons niets gaat boven de vakantie op het water. Ik heb inmiddels mijn vaarbewijs gehaald en we zijn aan onze eigen boot toe. Fijn dat we deze informatie hebben, want als het aankomt op het kopen van een boot, zijn we beginners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close