Aan welke kant zit mijn tankdop eigenlijk?!

Je bent waarschijnlijk niet de enige bestuurder die ooit worstelde met de vraag: aan welke kant zit mijn tankdop eigenlijk? Zeker als je in een leen- of huurauto rijdt, kan het zweet je uitbreken als je moet tanken en je weet niet bij welke pomp je jouw auto moet parkeren. Om nou vóór je benzinestop te checken aan welke kant het klepje zit, dat gaat wat te ver. Voor de eeuwige twijfelaars onder ons, hebben wij goed nieuws. Een handig trucje gaat jou helpen zodat je voortaan zelfverzekerd het tankstation binnenrijdt.

Rechts of links?

Maar allereerst: hoe komt het dat de brandstoftank zowel links als rechts kan zitten? Voor het antwoord op deze belangrijke levensvraag duiken we even de historie in. Napoleon is er grotendeels verantwoordelijk voor dat de meeste Europeanen rechts rijden. De Franse keizer besliste dat paard en wagen rechts moesten rijden. Toen er in de 20ste eeuw steeds meer gemotoriseerd verkeer in het straatbeeld verscheen, volgden die automatisch het voorbeeld van paard en wagen. Logisch dus dat de meeste tankdoppen aan de rechterkant zitten. De eerste tankstations in Nederland stonden gewoon aan de kant van de weg en dan was het handiger wanneer de tankdop rechts zat. De benzinepompen zoals we ze nu kennen, bestonden toentertijd nog niet. Maar hoe kan het dan dat bij mijn auto mijn tankdop links zit, hoor ik je vragen? Simpel: bij auto’s die worden gefabriceerd in landen waar je links rijdt, zoals in Japan en Engeland, zit de tankdop in principe aan de linkerkant.

Verzekerd van de juiste benzinepomp

Leuk hoor, dat geschiedenislesje. Maar ik heb nu hulp nodig. Ik weet nog steeds niet aan welke zijde dat dekselse dekseltje zit. Niet getreurd, vanaf nu vergeet je dit nooit meer. Kijk de volgende keer dat je jouw auto instapt maar eens op je dashboard. Als het goed is, vind je naast je snelheidsmeter het icoontje van een benzinepomp. Ja, gevonden? Kijk dan maar eens goed of er een pijltje staat. Staat het pijltje naar rechts? Dan bevindt jouw tankdop zich ook aan de rechterkant. En vice versa natuurlijk. Ontbreekt het pijltje, dan geeft de afbeelding van de tankslang jou duidelijkheid. Zit de tankslang rechts, dan weet je voortaan bij welke pomp je dient te zijn. Er zijn zoals altijd uitzonderingen op de regel, maar in principe werkt dit slimmigheidje heel goed.

Hopelijk heb je nu genoeg vertrouwen ‘getankt’ zodat je niet meer in de war raakt als je eens tankt met de auto van je partner. En als het weer eens stil valt op de verjaardag van je tante, dan heb je in ieder geval een leuk weetje achter de hand om de stilte te doorbreken!

Stond jij weleens met je auto bij de verkeerde pomp? En aan welke klant zit jouw tankdop? We zijn benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen! Thanks!

Stefan | Verzekeruzelf

Optimaliseert de klantreis.

Gerelateerde berichten

13 Comments

 1. Ja ik heb pas een nieuwe auto gekocht en stond bij de pomp en kon de dop niet vinden. Waar ik ook zocht, nada.
  Toen de pomphouder erbij gehaald en ook hij kon hem niet vinden. We snapte er niet van. Omdat er ondertussen een hele rij auto’s achter me stonden heb ik toen mijn Tesla maar ff naar het parkeervak gereden…

 2. Niet alle auto’s hebben zo’n pijltje bij de tank inhoud meter , alleen de nieuwere auto’s
  Ik heb een cupra van 2002 en nada pijltje hoor

 3. Wij zijn in het bezit van zowel een Volkswagen en een Citroën. Beide hebben de tankdop aan de linkerkant (bestuurderskant) zitten. Beide merken hebben, voor zover mij bekend, geen oorsprong in (ooit) linksrijdende landen, dus het ezelsbruggetje dat de tankdop links zit bij auto’s uit linksrijdende landen gaat niet op.

 4. Leuk advies over die tankdop, maar er is een merk/model die meedenkt. De Jaguar XJ6, dacht series2, uit ongeveer 1990 had rechts en links een tankdop…… problem solved….

 5. Leuke truc….kende ik al. Echter, bij de auto die ik bij verzekeruzelf verzekerd heb gaat dit niet op….bij een Trabant heeft geen benzinemeter maar een peilstok, en de tankdop zit onder de motorkap…

  Uitzonderingen bevestigen de regel !

 6. Leuk weetje, heel handig ook. Maar als het druk is bij een pomp voor auto’s met de tankdop aan de rechterkant dan ga ik tanken bij de pomp bedoeld voor de dop aan de linkerzijde, kwestie van iets verder doorrijden en de slang ruim uittrekken, toegegeven, ik rijdt in een kleine auto en weet niet of dit voor alle auto’s opgaat.

 7. Broodje aap dat al zo oud is.
  Veel mensen geloven er in maar soms klopt het gewoon niet, maar dat jullie zoiets publiceren wil zeggen dat jullie zomaar iets aannemen zonder te controleren of het klopt.
  Zit ik nog wel goed met mijn verzekering?

  1. Hoi Arnold,
   Voordat we een blog publiceren proberen we altijd zo goed mogelijk onderzoek te doen naar de feiten. We kwamen er inderdaad achter dat dit slimmigheidje niet altijd werkt, vandaar de regel “Er zijn zoals altijd uitzonderingen op de regel, maar in principe werkt dit slimmigheidje heel goed.” In de meeste gevallen zou het dus volgens ons onderzoek zo moeten werken. Mocht het bij jouw of andere auto’s niet zo zijn, dan kun je zoals anderen hier terecht zeggen altijd nog de slang naar de andere kant van de auto trekken. Uiteindelijk komt het altijd goed!
   Vriendelijke groet,
   Stefan

 8. Ik snap het probleem niet. Meestal is de pompslang ver genoeg uittrekbaar om ook de andere kant van de auto te bereiken, als je eens aan de verkeerde kant staat.

 9. Je staat nutuurlijk nooit voor de verkeeerde pomp. De slangen zijn niet voor niks zo lang gemaakt dat je deze ook aan de andere kant kan gebruiken. Rij je auto voldoende naar voren of nog wat extra en de slang kan gewoon achter langs.
  Zonde om in drukte de boel op te houden. Gewoon beschikbare pomp pakken.

 10. het is heel simpel, kijk naar de tankmeter. aan de kant waar het benzinepompje staat dat is de kant waar de tankdop zit.

 11. Peugeot Partner: standaard icoontje benzinepomp, met slang aan de rechterkant. Tankdop aan de linkerkant. Hier gaat het verhaal dus niet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close