Agenten moeten meer boetes uitdelen

Ben jij wel eens aangehouden na een verkeersovertreding? Uit onderzoek blijkt dat de kans dat je tegenwoordig gepakt wordt, erg klein is. Agenten delen namelijk steeds minder boetes uit. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en de politie moet daar verandering in komen.

Steeds minder boetes

In 2007 werden maar liefst 1,5 miljoen verkeersovertreders aangehouden. Vorig jaar waren dat er slechts 240.000. Maar het aantal verkeersdoden is sinds vorig jaar gestegen. De politie maakt zich dan ook zorgen om deze cijfers. Samen met het OM vinden zij dat agenten daarom meer moeten bekeuren.

Agenten moeten verkeersovertreders aanhouden

Egbert Jan van Hasselt, landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie, zegt: “Vroeger schreven agenten per persoon jaarlijks zo’n honderd bekeuringen uit. Dat zijn er nu nog maar vijftien.” Hoewel de boetes torenhoog zijn, wordt er volgens Van Hasselt te weinig bekeurd: “De politie corrigeert te weinig misdragingen in het verkeer. Verkeersdeelnemers zien dat de politie negen van de tien keer overtredingen tolereert. Dat kan niet. Agenten moeten meer gaan staande houden. Zo krijgen we weer gezag en geloofwaardigheid terug.”

Pakkans moet omhoog

Ook het Openbaar Ministerie wil dat meer verkeersovertreders gepakt worden. “De politie heeft het drukker gekregen met andere taken en dat gaat ten koste van de verkeershandhaving,” zegt OM-woordvoerder Ernst Koelman. “Als alle 33.000 agenten op straat elke week één iemand staande houden, schiet de pakkans al omhoog.”

Blaastest bij elke aanhouding

Het OM wil niet alleen dat agenten meer boetes uitdelen, maar verwacht van agenten ook dat zij een blaastest afnemen bij elke verkeersovertreder die zij aanhouden. De korpsleiding van de politie ziet in dat het handhaven van de verkeersveiligheid “een belangrijke taak” is. Toch kunnen zij niet zeggen of agenten extra tijd gaan besteden aan verkeersovertreders. “Hoeveel tijd agenten daaraan besteden is onder meer afhankelijk van de werkzaamheden die zich tijdens een dienst voordoen,” zegt een woordvoerder.

Wat vind jij: moeten agenten meer boetes uitdelen? Of delen ze al genoeg boetes uit? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: ad.nl, motor.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close