Agressief rijgedrag: het ontstaan, vormen en kenmerken

Het komt je vast bekend voor: een wegpiraat die aan je bumper kleeft. Al gebarend seint hij met zijn lichten dat je aan de kant moet gaan. Denk je dat er in Nederland veel agressieve weggebruikers zijn? Dan heb je je vast nog niet op de Italiaanse wegen gewaagd. Want ja, in Nederland kunnen we er wat van. Maar in Italië rijden ze pas echt agressief! Dus vroegen wij ons af: waar komt agressief rijgedrag eigenlijk vandaan?

Agressief rijgedrag: 2 vormen

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het gedrag van verkeersovertreders. Hieruit blijkt dat er twee vormen van agressief rijgedrag zijn.
1. Agressie naar andere bestuurders
De eerste vorm is agressief rijgedrag gericht op andere bestuurders. Denk hierbij aan bumperkleven, afsnijden en boze gebaren. De agressieve autorijder laat zien dat hij het niet eens is met het rijgedrag van anderen. Hij wil hen hierop wijzen.
2. Agressie door omstandigheden
De tweede vorm is agressief rijgedrag dat ontstaat door omstandigheden. Bijvoorbeeld: je wilt op tijd op je werk komen. Omstandigheden kunnen dan voor vertraging zorgen. Denk aan een file of het 5e stoplicht op rij dat net voor je neus op rood springt. Je wordt dan belemmerd in het bereiken van je doel. Dit leidt tot agressief gedrag, zoals door rood rijden, afsnijden of te snel rijden.

Hoe ontstaat agressief rijgedrag?

Agressie wordt gezien als een manier om problemen op te lossen of doelen te bereiken. Bestuurders leren agressief gedrag vooral aan tijdens het opdoen van rijervaring. De verkeerscultuur waarbinnen autorijders ervaring opdoen, verschilt per land. Hierdoor kan de gemiddelde rijder in bijvoorbeeld Italië agressiever zijn dan de gemiddelde rijder in Nederland. Maar welke kenmerken heeft een agressieve rijder nu eigenlijk?

Persoonlijkheid van een agressieve rijder

Agressieve rijders zijn vaak op zoek naar spanning. Ze zijn ervan overtuigd dat zij beter rijden dan anderen. Ook zijn deze autorijders vaker betrokken bij verkeersovertredingen. Agressief rijgedrag komt het meest voor bij jonge mannen. Mensen die in het dagelijks leven snel boos worden, merken dit ook in het verkeer. Ze vertonen ongeveer drie keer zo vaak agressief rijgedrag.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close