Als een kind zo blij: een nieuwe gezinsauto!

Iedereen mag het weten: jullie krijgen een kind. Als toekomstige ouder verheug je jezelf al op de geboorte van de kleine. Tegelijkertijd moet je alvast rekening houden met bijvoorbeeld de aanschaf van een ruime en veilige gezinsauto. Maar ja, maak in het woud van alle gezinsauto’s die te koop zijn maar eens een juiste keuze. Wij helpen je alvast ‘op weg’ met 5 praktische tips!

Geef jezelf en de baby de ruimte

Het klinkt vanzelfsprekend, maar een gezinsauto moet vooral voldoende ruimte voor iedereen hebben. Bij de aankoop van een nieuwe wagen is het van belang dat je zeker weet dat elke inzittende voldoende bewegingsvrijheid heeft. Koop dus geen gezinsauto met drie deuren. Past het kinderzitje wel op de achterbank? Heb jij als bijrijder na het plaatsen van het kinderzitje nog voldoende ruimte? En vergeet ook niet te denken aan een grote kofferbak. De buggy, pakken luiers, schone kleertjes, speelgoed: een jong gezin lijkt soms net een babywinkel op wielen. Ruimte is dus ook key in de kofferbak. Spullen laat je niet rondslingeren op de achterbank.

Veiligheid in de auto als gewin voor het gezin

Safety first! Je moet er niet aan denken, maar bij een botsing moet de gezinsauto wel tegen een stootje kunnen. Een handige tip is om van tevoren een proefrit te maken om te checken hoe hij reageert als je een scherpe bocht neemt of over een tak op de weg rijdt. Wist je dat het in Nederland verplicht is dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd en geschikt kinderzitje worden vervoerd? Goed om te weten is dat kinderzitjes worden onderverdeeld in drie groepen. Babyzitjes vallen in de categorie Groep 0+. En vergeet niet het babyzitje altijd tegen de rijrichting in te monteren om de juiste bescherming te bieden. Lukt het niet met het bevestigen van je kinderzitje? Roep dan gerust de hulp in van familie en vrienden. Of nog beter: jonge ouders die hier al ervaring mee hebben!

Wil jij er naast een veilige gezinsauto alles aan doen om veilig met je kinderen op pad te gaan? Bekijk dan de ‘Veilig autorijden met kinderen’ pagina van Verzekeruzelf. Hier vind je o.a. tips van Verzekeruzelf klanten en een test om je kennis op de proef te stellen.

 Daar heb je het weer….

Niets is zo veranderlijk als het weer, zeggen ze vaak. Dat geldt zeker als je regelmatig in Nederland de weg opgaat. Laat die verschillende seizoenen maar komen, jullie nieuwe gezinsauto is toch zeker wel bestand tegen een strenge winter of een bloedhete zomer. Een goed functionerende klimaatregeling is geen overbodige luxe. Niet alleen jij wilt relaxed kunnen autorijden als de mussen van het dak vallen. Jouw baby heeft er ook baat bij om in de juiste temperatuur een dutje te kunnen doen na het bezoek aan opa en oma. Een té warme of té koude gezinsauto geeft alleen maar chagrijn voor iedereen.

 Let op met airbags als je baby achter je zit

Veel gezinsauto’s zijn uitgerust met airbags. Sinds de introductie van de ‘botsballon’ in de jaren zeventig zijn al veel mensenlevens gered. Maar pas op: voor baby’s kan het levensgevaarlijk zijn. Het is dan ook sterk aan te raden om je kindje te vervoeren in een achterste tevoren gemonteerd babystoeltje achter een passagiersstoel waarbij de airbags zijn uitgeschakeld. Klapt de luchtzak onverhoopt een keer uit, dan kan het ernstig letsel tot gevolg hebben voor je kind door de kracht van de explosie.

Tot (kinder)slot…je gezinsauto klaar voor de toekomst

Een slim gezin is op haar toekomst voorbereid. Voordat je het weet is je baby uitgegroeid tot een peuter en je peuter tot een kleuter. Kinderen spelen en bewegen nu eenmaal graag en dus is het raadzaam om een gezinsauto aan te schaffen met een stevig kinderslot. Na verloop van tijd proberen je kinderen van alles uit en je wilt niet dat ze de deur openen terwijl je met 120 kilometer per uur op de snelweg rijdt.

Wij wensen je alvast heel veel gezinsgeluk! Heb jij nog andere tips? Laat je het andere ‘bijna-ouders’ ook even weten?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close