
Annuleringsverzekering: wel of niet afsluiten?
De zomervakantie staat weer bijna voor de deur. Voor de meesten tijd om een leuke vakantie te boeken! Maar sluit je bij het boeken van je reis ook een annuleringsverzekering af? Helemaal in de vakantiestemming sta je misschien niet stil bij deze optie. Je vakantie onverwachts afzeggen gaat natuurlijk niet gebeuren. Of toch wel? Want wat nu als je opeens geen visum kunt krijgen voor je reis, of je moeder ernstig ziek wordt. Kan je dan nog wel op reis? Wanneer er zoiets vervelends of ingrijpend gebeurt, wil je je niet ook nog eens druk moeten maken om de kosten voor deze reis. Een annuleringsverzekering kan dan erg handig zijn. Wij leggen je daarom graag uit wat deze verzekering precies inhoudt.
Wat is een annuleringsverzekering?
Het kan iedereen overkomen: de vakantie waar je zo naar uitkeek, gaat niet door. Bijvoorbeeld door het overlijden van een naast familielid of het plotseling kwijtraken van je baan. Heb jij een annuleringsverzekering afgesloten bij het boeken van je vakantie? Dan vergoedt de verzekeraar (een deel van) de gemaakte kosten. Denk hierbij aan de kosten van de reis of de kosten om deze te annuleren. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je al op reis bent, maar de reis onverwachts niet af kunt maken. Moet je bijvoorbeeld vanwege een vervelende gebeurtenis eerder naar huis tijdens je vakantie? Dan worden de (niet-gebruikte) vakantiedagen vergoed.
Binnen welk termijn sluit je een annuleringsverzekering af?
Tot wanneer je een annuleringsverzekering kunt afsluiten, verschilt per verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar kijkt hierbij naar de datum waarop je de reis hebt geboekt. Meestal moet de verzekering binnen 7 dagen na het boeken van de reis worden afgesloten. Daarna mag het niet meer. Zo wordt voorkomen dat mensen een annuleringsverzekering afsluiten, terwijl ze al weten dat ze de reis moeten annuleren.
Bij welke gebeurtenissen ben je verzekerd?
Met een annuleringsverzekering ben je, zoals gezegd, verzekerd voor onverwachte gebeurtenissen waardoor jij je reis niet kunt (af)maken. Denk bijvoorbeeld aan:
– Een naast familielid dat overlijdt, een ernstige ziekte of ongeval krijgt.
– Als je zelf onverwachts overlijdt, ernstig ziek wordt of een ongeluk krijgt.
– Als je plotseling geen visum kunt krijgen voor je reis.
– Wanneer je onvrijwillig werkeloos raakt na een vast dienstverband.
– Als jouw reisdocumenten gestolen, verloren of vermist zijn.
– Als je zwangerschapscomplicaties hebt.
– Of wanneer je ernstige schade aan je huis of bedrijf hebt.
Twijfel je over een geldige reden om gebruik te maken van de annuleringsverzekering? Vraag dit dan na bij je verzekeraar.
Doorlopende annuleringsverzekering
Sluit je liever niet steeds opnieuw een annuleringsverzekering af? Dan kun je kiezen voor een doorlopende reisverzekering met annuleringsdekking. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook erg handig. Want ga je een keer onverwachts op reis? Dan hoef je niet meer aan je annuleringsverzekering te denken. Zo ben je het hele jaar door verzekerd!