Assurantiebelasting: waarom weer een verhoging?

Vanaf 1 januari 2013 gaat de assurantiebelasting weer omhoog. In plaats van 9,7% gaan we 21% betalen. Dit betekent dat je meer dan twee keer zoveel belasting gaat betalen! Maar waarom is deze verhoging nodig, betalen we nog niet genoeg belasting?

Begrotingstekort

In Nederland hebben we te maken met een fors begrotingstekort. Om dit tekort op te lossen zijn er al verschillende oplossingen geopperd en één van die oplossingen is het verhogen van de assurantiebelasting. Deze verhoging moet de schatkist 1,2 miljard euro opleveren. Maar wat is dat dan precies, assurantiebelasting?

Assurantiebelasting

Assurantiebelasting is een verplichte belasting die je betaalt over de premie van jouw verzekeringen. Net als alle andere belastingen, betalen we deze belasting aan de overheid. De assurantiebelasting wordt berekend over jouw premies en in eerste instantie betaal je deze belasting aan je verzekeraar. De verzekeraar betaalt de belasting vervolgens aan de overheid.

Procentuele verhoging

De assurantiebelasting is een procentuele verhoging op je premie, wat betekent dat je bij een lage premie minder belasting betaalt dan bij een hoge premie. In het onderstaande overzicht staat een voorbeeld:

Assurantiebelasting voorbeeld

Met een lage premie betaal je in dit voorbeeld dus €15,- minder assurantiebelasting dan bij een hoge premie. Dat wil zeggen dat het vergelijken van verzekeringen loont. Naast het handmatig vergelijken van je verzekeringen, kan je ook onze gratis premiescan doen, waarin wij de premies van je huidige schadeverzekeringen vergelijken met die van Verzekeruzelf.nl. Hiermee kan je snel een paar honderd euro besparen.

Verzekeringen

Maar deze belasting hoef je gelukkig niet voor al je verzekeringen te betalen. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van de belangrijkste verzekeringen en waarvoor de verhoging wel en niet geldt:

assurantiebelasting voorbeeld

Vergeet je verzekeringen dus niet te vergelijken en let goed op of de premies inclusief of exclusief assurantiebelasting zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens het afsluiten van je verzekeringen!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close