
Veilig een auto huren in het buitenland? Zo doe je dat!
Rondtrekken met de auto in het buitenland, maar geen zin om vanuit Nederland naar het land van bestemming te rijden? Dan is een vliegreis met een huurauto een goede combinatie. Toch hoor je tegenwoordig steeds vaker dat consumenten in het buitenland opgelicht worden door autoverhuurders. Met deze zes tips kun je veilig een auto huren in het buitenland.
Tip 1. Huur alvast een auto in Nederland
Je kent het vast. Na een lange reis in het vliegtuig ben je graag het liefst zo snel mogelijk op de plek van bestemming. Heb je hiervoor een gehuurde auto nodig? Dan heb je geen zin om in een lange rij aan te sluiten en vervolgens problemen te krijgen met de kleine lettertjes van het huurcontract. Daarom is het fijn dat bij aankomst je auto al klaar staat.
Niet alleen daarom is het verstandig om in Nederland al een huurauto te reserveren. Ook kan de buitenlandse taal voor problemen zorgen. Plan in Nederland een avondje vrij en ga op zoek naar verschillende aanbieders van huurauto’s. Lees zorgvuldig alle voorwaarden door en kijk goed naar de kleine lettertjes. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan!
Tip 2. Overweeg een verhuurbedrijf met all-inclusive verhuur
Er zijn veel belangrijke dingen waar je op moet letten bij het huren van een auto. Denk aan:
- Ontvang ik de auto met een volle tank? Moet ik hem met een volle tank afleveren?
- Zijn er servicekosten die achteraf in rekening gebracht worden?
- Ben ik goed verzekerd als ik in deze huurauto rijd? Ook in het geval van diefstal?
- Hoe zit het met mijn eigen risico in het geval van schade?
- Hoeveel kilometer rijd ik met de auto en wat zijn de kosten als ik dit aantal overschrijdt?
Met een all-inclusive contract zijn al deze zaken goed afgevangen. Geen extra rekeningen, vervelende kosten of andere verrassingen. Je sluit dit contract af via een tussenpersoon in Nederland.
Kies voor een full/full-contract als het om de tank gaat. Dit wil zeggen dat je de auto meeneemt met een volle tank en terugbrengt met een volle tank. Zo betaal je een normale prijs voor de benzine. Autoverhuurders brengen anders achteraf flink kosten in rekening.
Zorg wel dat je een voucher of bevestiging opvraagt bij de tussenpersoon, print deze uit en neem hem mee. Zo kan je bij het verhuurbedrijf aantonen dat je al de juiste verzekering(en) hebt. Doet het verhuurbedrijf toch moeilijk? Betaal nooit voor een extra verzekering met de gedachte dat je dit later alsnog regelt. Je bent dan namelijk in de meeste gevallen je geld kwijt.
Tip 3. Kies een auto die bij je situatie past
Ga je op vakantie met het hele gezin? Zorg dan dat de auto die je kiest ruim genoeg is voor alle familieleden én jullie bagage. Er achteraf achter komen dat de auto toch net te klein is, is niet handig. Dat weet de verhuurder ook… Je betaalt dan de hoofdprijs voor het updaten van de auto.
Rijden jullie tijdens de vakantie door de bergen? Dan is het helemaal niet zeker dat een budget auto ook daadwerkelijk goedkoper is. Een wat luxere, zwaardere auto heeft minder moeite met optrekken en rijdt dus zuiniger.
Navigatie nodig voor onderweg? Overweeg een eigen navigatie mee te nemen. Extra dingen bestellen bij aankomst, zoals als een navigatiesysteem, zorgen ervoor dat de kosten flink oplopen.
Tip 4. Controleer de auto bij aankomst
Het klinkt misschien flauw, maar helaas is het toch erg belangrijk: de auto controleren bij aankomst. Doe dit voordat je het verhuurformulier tekent. Loop om de auto heen, kijk naar schades en maak eventueel foto’s van de binnen- en/of buitenkant. Noteer schades en andere opvallende zaken op het verhuurformulier en laat de verhuurder deze ook tekenen.
Tip 5. Lever je auto in tijdens kantoortijden
Een veelvoorkomende klacht over verhuurbedrijven in het buitenland is dat er achteraf kosten van de rekening afgeschreven worden. Laat daarom de auto controleren door een medewerker van het verhuurbedrijf. Het is belangrijk dat het bedrijf tekent dat er geen schade aan de auto geconstateerd is. Zorg er ook voor dat er de medewerker van het verhuurbedrijf tekent voor het ontvangst van de sleutel. Zo voorkom je dat er achteraf vervelende kosten in rekening worden gebracht.
Tip 6. Doe vooral rustig aan
Het belangrijkste is: neem rustig de tijd en laat je niet gek maken. Een autoverhuurder weet ook dat je graag door wilt naar je eindbestemming en kan daar dus misbruik van maken.
Auto gehuurd, ingecheckt, klaar om te gaan? Vergeet je reisverzekering niet! Heb jij nog tips voor het huren van een auto in het buitenland?