Auto inbraak: wat kun jij er tegen doen?

Let jij altijd goed op als je even boodschappen gaat doen? Heb je je navigatiesysteem goed opgeborgen, is je telefoon uit het zicht, en je tablet of laptop in de achterbak? Goed gedaan, denk je. Maar is dat eigenlijk wel zo? Niet alleen wij worden omringt door technische snufjes. Ook inbrekers maken hier gebruik van. Voor je het weet is er ook bij jou ingebroken.

Elektronica opsporen

Het is tegenwoordig niet meer voldoende om je dure spullen, en vooral elektronica, uit het zicht te leggen. Zelfs als bijvoorbeeld je telefoon of tablet niet te zien zijn, weten inbrekers ze te vinden. Ze weten precies in welke auto ze wel en niet moeten zijn door onder andere Bluetooth. Als de Bluetooth verbinding nog aanstaat op jouw mobiel en je deze in de auto laat liggen, kunnen inbrekers je mobiel opsporen aan de hand van hun eigen Bluetooth verbinding. Sta jij daarbij stil als je “even” een boodschap gaat doen? Inbrekers hebben namelijk slechts 30 seconde nodig om in te breken. Dus voordat jij terug bent van die kleine boodschap, is je auto al leeggeroofd.

Wat kun je er tegen doen?

Om de kans kleiner te maken dat er bij jou wordt ingebroken, kun je natuurlijk een aantal dingen doen:

  • Sluit je auto altijd goed af. Zorg dat de ramen en deuren dicht zijn (ook het open dak als je die hebt).
  • Neem al je (dure) spullen mee uit de auto.
  • Kan je je (dure) spullen echt niet meenemen? Zorg dan dat al je elektronica is uitgeschakeld, en leg het uit het zicht. Een apparaat dat is uitgeschakeld is namelijk vrijwel niet op te sporen. Je maakt het de inbreker daarmee veel moeilijker (en minder aantrekkelijk) om jouw auto uit te zoeken.
  • Zet je auto op een goed verlichte parkeerplaats. Liefst op een bewaakte parkeerplaats en goed in het zicht van andere mensen.
  • Zorg voor een goed autoalarm.
  • Zorg dat er geen zuignappen van je navigatiesysteem op je autoruit zichtbaar zijn. Als de zuignappen te zien zijn, is de kans natuurlijk groot dat het navigatiesysteem ergens verstopt ligt in de auto.
  • Laat eventueel je handschoenenkastje open. Dan zien potentiële inbrekers dat er bij jou niks te halen valt.

Verzekering

Als er in jouw auto is ingebroken, wil je de kosten natuurlijk verhalen op je verzekering. Maar kan dat wel? Met een WA-dekking voor je auto ben je bijvoorbeeld niet verzekerd bij diefstal. Het ingetikte ruitje zal je dan zelf moeten betalen. Alleen met een beperkt casco dekking of een volledig casco dekking is inbraak verzekerd. Ook de achtergelaten spullen zijn niet altijd verzekerd. Vaak moet je spullen zoals een navigatiesysteem apart meeverzekeren, of is dit helemaal niet mogelijk. Bekijk daarom goed de voorwaarden van zowel je autoverzekering als je inboedelverzekering. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter. Let daarom goed op wanneer je jouw auto verlaat, zodat je zelfverzekerd op pad kunt blijven gaan!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close