Auto met fabrieksfout: reparatie voortaan verplicht?

Is jouw auto al eens teruggeroepen voor reparatie? Een probleem met de stuurbekrachtiging, de airbag of een klein mankement, kan ervoor zorgen dat de autofabrikant je vraagt om jouw auto gratis te repareren. Tot nu toe mogen eigenaren zelf beslissen of ze de auto willen laten repareren door de fabrikant. Volgens de RDW (Dienst Wegverkeer) moet daar verandering in komen.

Veel mensen laten hun auto niet repareren

Regelmatig roepen autofabrikanten auto’s terug in verband met een fabrieksfout. Je ontvangt dan als eigenaar van de auto een brief of mail, waarin staat dat je de auto gratis mag laten repareren bij de fabrikant. Uit cijfers van de RDW blijkt echter dat veel mensen hun auto niet laten maken. Maar liefst 120.000 auto’s gaan nog de weg op, terwijl ze eigenlijk gerepareerd moeten worden. Dit kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties.

Duizenden auto’s teruggeroepen voor reparatie

Dit jaar alleen al werden duizenden auto’s teruggeroepen voor reparatie. Volkswagen riep 100.000 auto’s terug, nadat software de uitstootwaarden van de auto’s verkeerd vaststelde. Problemen met de airbag, het remsysteem of het remlicht komen ook regelmatig voor. Meer dan 10.000 auto’s werden dit jaar teruggeroepen nadat bleek dat de passagiersairbag kon ontploffen. In de Verenigde Staten zijn hierdoor al zeker dertien slachtoffers gevallen.

Verplichten van reparaties voorkomt ongelukken

De RDW wil samen met de Rai en het ministerie de verkeersveiligheid verbeteren. Daarom stelt de RDW voor auto-eigenaren te verplichten hun auto te laten maken zodra deze wordt teruggeroepen. Zo kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Samen bekijken de instanties hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. “De verkeersveiligheid is heel belangrijk. Als we zeker weten dat een verplichting daaraan een bijdrage levert, moeten we dat gewoon doen,” aldus Steven van Eijck (voorzitter de Rai).

 Vind jij dat reparatie bij een fabrieksfout moet worden verplicht? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: nos.nl

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

  1. Natuurlijk moet reparatie bij een fabrieksfout van een auto verplicht zijn. Ik mag hopen dat het inmiddels al zover is. Zeker wanneer de fabrieksfout de verkeersveiligheid compromitteert, is vrijwilligheid bij het terugroepen van de auto geen optie. Veiligheid gaat boven alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close