Auto uitlenen: ben je dan verzekerd?

Leen jij je auto wel eens uit? Zelf doe ik dat elke maand wel een paar keer. Zonder er eigenlijk bij na te denken. Gewoon even vragen en ik geef m’n auto zomaar mee aan vriendlief. En wat is nou eigenlijk het probleem? Hij let toch goed op. Hij maakt heus geen ongelukken. Dat heeft hij nog nooit gedaan, dus daar gaat hij in mijn auto vast niet opeens mee beginnen. Of denk ik nou te makkelijk? Want wat gebeurt er eigenlijk als hij wél schade rijdt? Is die schade dan wel verzekerd?

Schade bij iemand anders

In Nederland is iedere autobezitter verplicht om een autoverzekering met minimaal een WA-dekking te hebben. Als je jouw auto dus uitleent aan iemand anders, is jouw auto nog steeds verzekerd. Veroorzaakt diegene echter schade bij iemand anders? Dan wordt die schade wel op jouw verzekering geclaimd. Dat betekent dat jij terugvalt in schadevrije jaren en meer premie gaat betalen voor jouw autoverzekering. Denk dus goed na aan wie je jouw auto uitleent. En vergeet ook niet om afspraken te maken over de kosten bij schade. Soms is er bijvoorbeeld nog een eigen risico dat je moet betalen of wordt de schade niet (volledig) vergoed.

Schade aan je eigen auto

Maar wat nu als degene die je auto leent, schade veroorzaakt aan jouw auto door bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal te rijden? Dan wordt het een ander verhaal. Omdat het om jouw auto gaat, draai jij in principe op voor de kosten. Heb je jouw auto echter verzekerd met een WA of beperkt casco dekking? Dan wordt de schade aan je eigen auto niet vergoed door jouw verzekeraar. Heb je jouw auto met een volledig casco dekking verzekerd? Dan wordt de schade aan je eigen auto wel gedekt door je verzekering. Ook als je de auto hebt uitgeleend. Dit neemt alleen niet weg dat jij nog steeds terugvalt in schadevrije jaren. In dit geval ga jij (waarschijnlijk) meer premie betalen voor je autoverzekering.

Schade aan de inzittenden

En wat nu als degene die jouw auto leent zelf gewond raakt door een ongeluk? Wie draait er dan op voor die kosten? Stel je voor dat diegene blijvend invalide raakt. Dan kunnen de kosten al snel hoog oplopen.  Met de schade inzittendenverzekering verzeker je alle inzittenden voor letselschade tot een maximaal bedrag van € 1.000.000. Dat betekent dat iedereen die in jouw auto (mee)rijdt verzekerd is. Jijzelf dus ook. Wel zo’n fijn gevoel toch? Zo kan iedereen zelfverzekerd (mee)rijden in jouw auto.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close