
Autorijden met mist: 5 tips om veilig de weg op te gaan
De herfst is begonnen en de dagen worden korter. Dat betekent dat de kans op mist toeneemt. Mistige dagen komen het meeste voor in het najaar en de winter. Dan kan het vervelend zijn om de weg op te gaan. Doordat je minder ziet kan autorijden met mist leiden tot gevaarlijke situaties. Waar moet je rekening mee houden? En wanneer moet je eigenlijk je mistlampen aanzetten? Wij geven je een paar tips zodat je ook met mistig weer veilig de weg op kan.
Voorkom ongelukken door mist: pas je rijstijl aan
Is het zo mistig dat je bijna geen hand voor ogen ziet? Overweeg dan om een uurtje later te vertrekken. Dan heb je kans dat de mist al opgetrokken is. Daarnaast kan de trein op zulke dagen een goed alternatief zijn. Heb je deze mogelijkheden niet? Zorg dan dat je op tijd vertrekt zodat je niet hoeft te stressen. Je zult immers minder hard door kunnen rijden. Hou daarnaast rekening met de volgende tips:
1. Maak de ramen schoon en zorg voor goed zicht
Bij kouder weer beslaan de ramen van je auto sneller bij het starten. Zorg ervoor dat je goed zicht hebt voordat je wegrijdt. Zet de verwarming of de airco van de auto aan, hierdoor verdwijnt de condens aan de binnenkant van de ruiten. Maak daarna de ruiten van de auto schoon en zorg ervoor dat de spiegels vrij zijn van dauw of regendruppels.
2. Hou extra afstand
Het is altijd belangrijk om voldoende afstand van andere voertuigen te houden, maar op een mistige dag geldt dit nog meer. Zorg ervoor dat je genoeg afstand houdt waardoor je nog kunt reageren op de acties van jouw voorgangers.
3. Bepaal je plek op de weg door hectometerpaaltjes en lantaarnpalen
Autorijden met mist zorgt ervoor dat het soms moeilijk te zien is waar op de weg je je bevindt. Probeer zo veel mogelijk op het midden van jouw rijstrook te rijden. Bij een hevige mistbank is het soms fijn om de lichten van jouw voorganger te volgen, maar dat is niet altijd mogelijk. Bepaal daarom je plek op de weg door te kijken naar de witte lijnen, lantaarnpalen en/of hectometerpaaltjes.
Bron foto: motorbeam.com
4. Gebruik je richtingaanwijzers en waarschuwingslichten
Bij normale weersomstandigheden is het al belangrijk om je richtingaanwijzers te gebruiken. In mistige situaties is dit nog belangrijker, zodat andere bestuurders op tijd zien wat jij van plant bent. Zet ook op tijd je waarschuwingslichten aan bij filevorming.
5. Zet je mistlampen alleen aan wanneer nodig
Bij mist is het ook overdag belangrijk om je lampen aan te zetten. Maar wanneer gebruik je nou je mistlampen? Hiervoor zijn regels opgesteld:
-Mistlampen voor: deze gebruik je pas als het zicht minder is dan 200 meter. Om te zien of het zicht minder dan 200 meter is, kun je naar de hectometerpaaltjes langs de weg kijken. De paaltjes staan 100 meter uit elkaar. Kun je er twee achter elkaar zien? Dan heb je een zicht van 200 meter en hoeft je mistlamp nog niet aan.
-Mistlampen achter: deze lampen gebruik je als het zicht minder is dan 50 meter. Dit doe je dus zodra de mist zo dik is dat je bijna niets meer ziet.
Let op: gebruik je ten onrechte je mistlampen? Dan kan dat storend zijn voor de andere weggebruikers. Ook riskeer je dan een boete. Tot slot: gebruik bij mistig weer nooit je groot licht. Doordat dit licht weerspiegelt in de mist zie je daarmee alleen maar minder.
Of je nu met mist de weg opgaat of alleen op stralende zomerse dagen, zorg altijd voor een goede autoverzekering. Zo kun je in alle weersomstandigheden zelfverzekerd de weg op.
Gelden de tips voor de mistlampen bij situaties bij daglicht of bij duisternis. Vroeger propageerde de ANWB: bij mist overdag, groot licht. En de mistlamp achter, die deed je alleen overdag bij mist aan, zeker niet bij donker, want dan verblindt hij.
Hoi D.J. Hartog, goede vraag! De regels voor de mistlampen gelden bij mist en sneeuwval: zowel overdag als ’s nachts.
Is het ook niet zo dat, als men mistlampen voert, je geen dimlicht in combinatie met mistlampen mag gebruiken? (wel stadslichten)
Extra afstand houden is natuurlijk belangrijk bij slecht weer. Gelukkig heb ik dit ook geoefend met mijn rijinstructeur. Toen ik in de winter aan het lessen was, heb ik mij goed kunnen voorbereiden op gevaarlijke rijdomstandigheden.