Autorijden na een operatie: wie bepaalt of dat mag?

Heb je een operatie ondergaan of begin je met medicijnen? Dan vraag je je misschien af of je nog wel mag autorijden. Het is belangrijk om hier bij stil te staan. Om auto te mogen rijden moet je namelijk rijgeschikt zijn. Dat betekent: lichamelijk en geestelijk in staat om auto te rijden. Stap je in de auto terwijl je niet rijgeschikt bent? Dan breng je jezelf en anderen in gevaar. Bovendien loop je dan de kans dat je verzekeraar niet uitkeert bij een schade.

Wie bepaalt of ik mag autorijden na een operatie?

Na een operatie is het logisch dat je twijfelt of je mag autorijden. Omdat de rijgeschiktheid gevolgen kan hebben voor de dekking van je autoverzekering, leg je deze vraag al snel neer bij jouw verzekeraar. Een verzekeraar kan dit alleen niet beoordelen. Natuurlijk kunnen anderen jou wel helpen.

Bij wie kun je terecht?

 • Medisch specialist

  Je eerste aanspreekpunt is de medisch specialist. De arts die jou behandelt of medicijnen voorschrijft, kent de situatie het beste. Hij kan daarom in veel gevallen beoordelen of je weer auto kunt rijden. Geeft jouw arts aan dat je achter het stuur mag plaatsnemen? Dan mag dat van ons als verzekeraar ook. In sommige gevallen zullen artsen terughoudend zijn in het beoordelen van de situatie. Dan kun je terecht bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

 • Het CBR

  Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Misschien ken je deze nog wel van toen je rijexamen moest doen. De Eigen Verklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid. Naar aanleiding hiervan zul je in sommige gevallen een bezoek moeten brengen aan een arts of medisch specialist. Het kan ook zijn dat je een rijtest moet afleggen. Hou er rekening mee dat het beoordelen van de rijgeschiktheid tijd nodig heeft. Vraag de Eigen Verklaring daarom altijd op tijd aan. Is de uitslag van het CBR positief? Dan kun jij weer zelfverzekerd de weg op!

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

 1. Goedemorgen!
  Ik heb zojuist jullie test gedaan betreffende welk type chauffeur ik ben.
  Daaruit kwam voor dat ik een type was waaraan ik mij niet! kan laven.
  Ik heb als vrachtwagenchauffeur de Q 95 scholing gevolgd/ en geslaagd,( vanaf mijn 23 ste full-time )/regionaal/nationaal/internationaal/intercontinentaal/ bronzen ridder v/d weg/ (meer dan 1.500.000 km schadeloos in totaal)
  Ja! ik erger me wel steeds vaker aan het steeds meer a- socialere weg gedrag van steeds meer automobilisten(ook vrachtwagenchauffeurs) maar met kalm zijn en het “” Anticiperen van het chauffeursgedrag”” kun je veel ongelukken voorkomen .
  Maar ik zie mijzelf echt niet als “”LERAAR””!!
  “” JE “” ZIET “” als het ware wanneer er een “” gevaarlijke situatie “” begint “” te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close