Je autosleutels zijn meer waard dan je denkt

De kans dat je auto gestolen wordt is toegenomen. Na jaren van daling is het aantal autodiefstallen in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat is bijzonder, maar niet geheel onverwachts. Mijns inziens heeft dat twee oorzaken. De eerste is de economische crisis. De economische malaise is voor het eerst terug te zien in de auto-inbraakcijfers en het aantal autodiefstallen. Het kan natuurlijk gewoon toeval zijn, maar in tijden van economische neergang zie je het aantal diefstallen altijd toenemen.

Nieuwe methode

De tweede reden is een nieuw fenomeen. Autodieven hebben een nieuwe methode gevonden om met name duurdere modellen auto’s te stelen. Auto’s die zo volgebouwd zitten met allerlei beveiligingselektronica dat ze bijna niet op de ‘ouderwetse manier’ te stelen zijn, dat wil zeggen door een raampje in te tikken. Steeds meer dieven breken in bij de eigenaar van de bolide en vissen de autosleuteltjes zo uit de keukenla, of plukken ze van het haakje in de bijkeuken. Want als mensen iets niet goed opbergen zijn het wel autosleutels. Die moeten immers voor het grijpen liggen, mocht je opeens de auto nodig hebben.

Dat is niet verstandig. De kans klein dat je je auto nog terugziet na diefstal. Joyriden is een stuk minder aantrekkelijk geworden door de uitgebreide apparatuur. Weg is dus ook echt weg. Bovendien is een gestolen auto is nauwelijks te traceren, in no-time wordt deze gedemonteerd. De onderdelen worden naar verschillende Europese landen verscheept.

Vergoeding

De meeste verzekeringen vergoeden de diefstal, maar je eventuele persoonlijke spullen krijg je nooit meer terug en dan heb ik het nog niet eens over het gevoel van inbreuk op je privacy. Nu kun je drastische keuzes maken door een gele, oranje of roze auto aan te schaffen, deze worden nauwelijks gestolen. Maar als je een mooie, dure bolide op de oprit hebt staan, eentje die is volgepropt met anti-diefstalelektronica, niet te stelen, dan moet je gewoon de autosleutels goed opbergen. Zo houdt je niet alleen je auto veilig, maar ook de verzekeringspremie betaalbaar.

Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close