Autovakantie met kinderen: Waar moet ik aan denken?

Ga je dit jaar op autovakantie met kinderen? Dan moet je verschillende dingen regelen. Natuurlijk is het fijn om vermaak voor je kinderen te regelen, maar denk ook aan een aantal verplichte zaken. Vergeet bijvoorbeeld niet de verkeersregels van je vakantieland te controleren. In Europa gelden soms namelijk andere verkeersregels. Benieuwd wat je allemaal moet regelen? Wij geven tips!

Verkeersregels in Europa

Ieder land in Europa kent andere regels en verplichtingen als het gaat om autorijden. Zo moet je in Frankrijk twee alcoholtesters in de auto hebben en is in Duitsland een verbanddoos verplicht. Bereid je daarom goed voor op wat je allemaal wel of niet bij moet hebben. Zorg daarnaast dat deze altijd toereikend zijn en dus niet onder alle spullen in de kofferbak liggen. Controleer ook in welke landen je verplicht een groene kaart in de auto moet hebben. Meer weten? Bekijk dit blog.

Kinderen veilig vervoeren in de auto

In Nederland is het verplicht om een kind tot 1,35 meter op een verhoging in de auto te vervoeren. Zo’n 65% van de vaders en moeders zijn bekend met deze richtlijn. Wanneer het gaat over Europese richtlijnen, is bijna 80% niet op de hoogte van de juiste regels*. Wat veel Nederlanders namelijk niet weten, is dat hier in Europa andere richtlijnen voor gelden. Zit je auto zo volgepakt dat je denkt ik haal die verhoging even weg? Denk daar nog even twee keer over na. In Europa moet jouw kind namelijk tot 1,50 meter verplicht op een verhoging zitten.

Zorg voor een goede planning

Wanneer je op autovakantie met kinderen gaat, is het belangrijk om de reis goed te plannen. Je wilt natuurlijk niet gestrest aankomen op de plaats van bestemming. Zorg daarom dat je vooraf de belangrijkste zaken inpakt en bij de hand houdt tijdens de reis. Denk aan reisdocumenten, portemonnee (met kleingeld), telefoon en eventueel een vignet.

Verder is het belangrijk om aan de volgende dingen te denken:

 1. Pak je koffers op tijd in en zorg dat je auto goed én veilig ingepakt is.
 2. Controleer je autoverzekering en kijk of je pechhulp dekking (nodig) hebt.
 3. Zorg dat je een (doorlopende) reisverzekering hebt, waar ook je kind op ingeschreven is.
 4. Ga op tijd naar bed en zorg dat de chauffeur goed uitgerust is.
 5. Zorg voor comfortabele kleding voor je kinderen en neem een reservesetje mee.
 6. Neem voldoende eten, drinken en (gezonde) snacks mee.
 7. Zorg voor een zaklamp, afvalzakjes, vochtige doekjes en medicijnen tegen autoziekte.
 8. Vergeet de terugreis niet. Ook dan is het belangrijk om je reis goed voor te bereiden.

Verstandig is om de reis te starten als de kinderen slapen. Zo hoef je ze minder lang te vermaken, waardoor jij je op de weg kunt focussen. Neem daarom altijd een dekentje en kussen mee, zodat je kind lekker kan slapen tijdens de reis. Vertrek bijvoorbeeld ’s nachts zodat je kind de eerste uren lekker door kan slapen. Plan in de ochtend een lange stop in waar je lekker samen ontbijt.

Zo vermaak je je kinderen tijdens de autorit

Natuurlijk wil je voorkomen dat je kinderen zich gaan vervelen tijdens de autorit. Ze vragen dan namelijk om meer aandacht en jij moet je al op de weg concentreren. Daarom geven wij graag een aantal tips om je kinderen tijdens de autorit te vermaken.

 1. Maak een (schat)kaart van je reis en geef je kind een klein cadeautje als je een punt bereikt. Je kind krijgt zo meer gevoel bij hoe lang de reis nog gaat duren.
 2. Maak een bingokaart en laat je kind op zoek gaan naar alles wat op de bingokaart staat. Bijvoorbeeld een gele auto, een sportwagen of iemand met een muts op in de auto. Geef bij een bingo een klein cadeautje (bijvoorbeeld een kleurboek voor in de auto).
 3. Speel leuke en simpele spelletjes met je kind, tel bijvoorbeeld alle groene auto’s of speel “Ik zie. Ik zie, wat jij niet ziet”.
 4. Koop een leuke CD en zing samen de leukste kinderliedjes. Laat je kind leuke dansjes bedenken en maak samen plezier.
 5. Zorg voor tijdschriften, kleurboeken of andere leuke bezigheden tijdens de autorit. Je kind kan lekker knutselen terwijl jij op de weg let.

Kun je je kind niet meer afleiden met simpele spelletjes of andere bezigheden? Zorg dan dat je een tablet of ander scherm bij hebt, waar je kind films of series op kan kijken. Ook luisterboeken doen het vaak erg goed. Ons advies is om dit niet te snel aan je kind te geven. Je wilt natuurlijk niet dat hij of zij de hele autorit naar een schermpje zit te staren.

Ben jij al eens op autovakantie met kinderen geweest en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

* Bron: Test veilig autorijden met kinderen, Verzekeruzelf 2018

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close