Autoverzekering herzien: hoe moet dat?

Een autoverzekering. Vaak sluit je hem af na aankoop van je nieuwe auto en vergeet je hem daarna aan te passen aan je nieuwe situatie. Toch is het heel erg belangrijk om je autoverzekering eens in de zoveel tijd te controleren en eventueel te wijzigen. Benieuwd welke autoverzekeringen er zijn en wanneer het verstandig is om je autoverzekering te herzien? Je leest er meer over in dit blog.

Welke dekkingen zijn er?

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

In Nederland is een WA-autoverzekering verplicht. Een WA-verzekering dekt enkel de schade die jij bij een ander veroorzaakt. Om de voorkomen dat jij het slachtoffer geen schadevergoeding kunt betalen en onnodig op kosten jaagt, is het verplicht een WA-autoverzekering af te sluiten.

WA Beperkt Casco

Met een WA Beperkt Casco verzekering ben je naast schade aan anderen ook verzekerd voor onder andere diefstal, brand en ruitschade.

WA Volledig Casco (Allrisk)

Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Dan is het verstandig om een WA Volledig Casco verzekering te overwegen.

Benieuwd wat wel en niet gedekt wordt binnen de verschillende verzekeringen? We zetten het nog even voor je op rij in onderstaande tabel.

  Wettelijke Aansprakelijkheid WA Beperkt Casco WA Volledig Casco
Schade aan anderen
Diefstal
Brand
Aanrijding dier
Ruitschade
Schade door eigen schuld

Naast deze standaard dekkingen bestaan er ook nog verschillende losse dekkingen, zoals schadeverzekering voor inzittenden, verkeersrechtsbijstand en pechhulp.

Waarom kiezen voor een uitgebreidere dekking?

In sommige gevallen kiest men voor een iets ruimere dekking dan in bovenstaande tabel weergegeven is. Hier zijn verschillende redenen voor. Wij zetten er vijf voor je op rij:

 1. Ben je volledig afhankelijk van je auto, bijvoorbeeld door werk of ziekte? Dan wordt er soms gekozen voor een Volledig Casco (Allrisk) dekking, zodat je bij schade goed verzekerd bent.
 2. Heb je een lening afgesloten om je auto te financieren? Het is verstandig om dan een Volledig Casco (Allrisk) autoverzekering te overwegen.
 3. Is de dagwaarde van je eigen auto nog steeds aan de hoge kant? Overweeg dan een Volledig Casco (Allrisk) dekking.
 4. Heb je geen spaargeld beschikbaar in het geval van nood? Of wil je liever de schade aan je auto niet zelf betalen? Dan is het slim om na te denken over een Volledig Casco (Allrisk) dekking.
 5. Is het premieverschil tussen twee dekkingen relatief laag? Dan kiest de meerderheid vaak voor een iets hogere dekking, zo ben je beter verzekerd in geval van nood.

Wanneer is het verstandig om mijn autoverzekering te wijzigen?

Je auto wordt ouder

Allereerst is het verstandig om in gedachten te houden dat je auto natuurlijk ieder jaar ouder wordt. Koop je een auto van drie jaar oud? Dan kiezen de meesten voor een WA Volledig Casco autoverzekering. Als je jouw auto twee tot drie jaar rijdt, wordt de waarde lager. Daarom wordt er in dat geval vaak gekozen om de autoverzekering om te zetten naar WA Beperkt Casco.

Benieuwd welke verzekering het beste bij welke leeftijd van de auto past? We zetten het hieronder voor je op rij.

 • Heb je een auto die ouder is dan tien jaar? Dan wordt er vaak gekozen voor een WA-verzekering. Sloot je een lening af om je auto te financieren? Overweeg dan een Volledig Casco verzekering.
 • Is je auto tussen vijf en tien jaar? Dan is het verstandig om een WA Beperkt Casco verzekering te overwegen. Ook hier geldt dat als je een lening afsloot om je auto te betalen, het verstandig is om een Allrisk verzekering te overwegen.
 • Koop je een nieuwe(re) auto die jonger is dan vijf jaar? Dan kiest de meerderheid voor een WA Volledig Casco (Allrisk) verzekering.

Veranderde levenssituatie, aangepaste verzekering

Een verandering in je situatie kan al betekenen dat het verstandig is om je autoverzekering te herzien. We zetten een aantal situaties voor je op rij.

 • Ik heb een nieuwe baan in andere plaats

Heb je een nieuwe baan en moet je hierdoor verder of juist minder ver rijden? Bereken dan opnieuw hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Het aantal gereden kilometer per jaar is namelijk van invloed op de hoogte van je premie. Zorg altijd dat je een goede inschatting maakt, zo kom je niet onverwacht voor verrassingen te staan!

 • Er is een kindje op komst

Vaak wordt er in dat geval gekozen voor een schadeverzekering voor inzittenden. Zo zijn jij, je kindje, maar ook spullen in je auto goed verzekerd. Een schadeverzekering voor inzittenden vergoedt namelijk alle letselschade en schade aan bezittingen als gevolg van een ongeval, ongeacht wie de veroorzaker is. Meer lezen over veilig autorijden met kinderen?

 • Mijn kind wordt 18 jaar en gaat in mijn auto rijden

Mag je kind op voor zijn of haar rijbewijs? Spannend! Dit betekent waarschijnlijk dat je zoon of dochter ook in je auto gaat rijden. Voor een beginnende bestuurder kan het verstandig zijn om je verzekering te herzien. Benieuwd waar je verder allemaal moet denken?

 • Nieuwe auto, nieuwe autoverzekering

Koop je een nieuwe auto en wil je daarom een nieuwe autoverzekering? Dan hoef je niet altijd je autoverzekering op te zeggen. Bij Verzekeruzelf wijzig je jouw verzekering namelijk gemakkelijk en snel in je digitaal dossier. Weten hoe? Lees onze veelgestelde vragen!

Kan ik mijn dekking altijd per direct omzetten?

Afhankelijk van de voorwaarden van je verzekering kun je jouw autoverzekering wel of niet per direct omzetten. Is je verzekering dagelijks opzegbaar? Dan kun je deze vaak direct wijzigen. Heb je een contract voor bijvoorbeeld een jaar afgesloten? Dan kun je vaak na vervaldatum van dit contract je verzekering wijzigen. Meer weten over het opzeggen van je autoverzekering?

Heb jij je autoverzekering de afgelopen jaren al eens aangepast naar je situatie en heb je nog tips? Laat het anderen weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close