Een baan en een eigen bedrijf combineren: hoe doe je dat?

Wil jij naast je baan een eigen bedrijf beginnen? Dan heb je jezelf vast weleens afgevraagd of dit haalbaar is. Want hoeveel tijd hou je, naast je baan, nog over om voor jezelf te werken? Is er daarnaast nog tijd genoeg om te sporten, ontspannen en voor je familie en vrienden? Een baan en een eigen bedrijf combineren kan zeker in het begin een flinke uitdaging zijn. Wij helpen je daarom graag op weg. Met de volgende tips leer je al snel hoe je door middel van planning een goede start kunt maken.

Een baan en een eigen bedrijf combineren: is het mogelijk?

Ruim 450.000 Nederlanders hebben naast een baan een eigen bedrijf. Deze combinatie is dus zeker mogelijk! Toch is het een kunst om de juiste balans te vinden. Vooral het opstarten kost veel tijd. Denk maar eens aan het (laten) maken van een logo, mooie website en opstellen van een bedrijfsplan. Daarnaast moet je misschien steun vragen bij de gemeente of de bank. Dit zijn allemaal werkzaamheden die je vooral in het begin veel tijd kosten. Om goed van start te gaan kun je daarom bijvoorbeeld een paar vakantiedagen opnemen bij jouw baan. Zo heb je wat extra tijd om je bedrijf goed op te zetten. Ben je begonnen? Zorg dan dat je een goede balans houdt tussen je werk- en privéleven.

Plan vanaf het begin tijd voor jezelf in

Nadat jouw bedrijf is opgestart, kun je natuurlijk niet wachten om aan de slag te gaan. Alle vrije tijd die je hebt gaat al snel naar je nieuwe bedrijf. Je voelt je de koning te rijk, maar helaas duurt dit niet lang. Na een aantal weken zul je merken dat je weinig tijd meer hebt om te ontspannen. Je gezin en vrienden heb je ook al in geen tijden meer gezien. Je vliegt van je baan naar je eigen bedrijf en houdt weinig vrije uurtjes meer over. Het is daarom belangrijk dat je vanaf het begin ook tijd voor jezelf inplant. Maak hier een gewoonte van, je zult het goed kunnen gebruiken. Na een middagje rust voel jij jouw creativiteit en nieuwe ideeën al snel weer opborrelen en kun je weer lekker aan de slag.

Een baan en een eigen bedrijf combineren: geef werk uit handen

Bij het opstarten of onderhouden van je eigen bedrijf wil je vaak alles zelf doen. Je regelt je bedrijfsverzekeringen, test logo’s uit, bedenkt bedrijfsnamen en denkt na over de manier van reclame maken. Heel goed, maar je kunt niet alles zelf. Schroom daarom niet om hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld een boekhouder kost geld, maar bespaart jou uiteindelijk tijd en kosten. Er zijn bedrijven en zzp’ers die je kunnen helpen aan een prachtige website of een mooi logo. Een (online) marketingbureau kan je helpen met campagnes bedenken en klanten binnenhalen. Dit scheelt jou een hoop tijd met bedenken, testen en ontwerpen. Door dit soort taken uit handen te geven hou jij meer tijd voor jouw klanten en opdrachten.

Bron afbeelding: StaffNet, Inc

Ga efficiënt te werk en plan je tijd goed in

Naast het uitbesteden van de boekhouding en de marketing, kun je tijd besparen door efficiënt te werken. Dit doe je door je tijd goed in te plannen. Heb je een uurtje middagpauze? Dan kun je al een berg werk verzetten. Bel klanten op, doe de administratie of deel je afspraken in. Zo heb je meer vrije tijd over wanneer je thuis komt van je baan. In overleg met je baas kun je ook vragen om jouw werktijden aan te passen, zodat het voor jou goed haalbaar is om naast je baan nog voor jezelf te werken. Moet je werken van half 10 tot 6 uur? Sta dan vroeg op om lekker te gaan sporten of te ontspannen. Zo heb je ’s avonds na jouw baan nog tijd om voor je eigen bedrijf te werken.

Blijf gemotiveerd: onthou waarom je begonnen bent

Een baan en een eigen bedrijf combineren kan vermoeiend zijn. Er komen veel kopjes koffie aan te pas, en je zult je vast weleens moe voelen. Maar geeft niet op! Denk terug aan de tijd waarin jij begon met jouw bedrijf. Je had een prachtig idee voor ogen, dromen voor jouw bedrijf en veel creatieve plannen. Als het nu even wat minder loopt, pak je gewoon de draad weer op. Zo deden ook de meest succesvolle zakenmannen en vrouwen dat. Zij hadden hoe dan ook weleens tegenslagen, maar gaven niet op. Onthou dus waarom je begonnen bent en blijf gemotiveerd. Alleen zo wordt jouw eigen bedrijf een succes.

Ben jij begonnen met een eigen bedrijf naast je baan? Laat me weten hoe het jou bevalt door een reactie achter te laten. 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close