Bedrijfsongevallen: jaarlijks 230.000 gewonden

Heb jij jezelf wel eens flink bezeerd tijdens het uitvoeren van je werk? Bedrijfsongevallen komen nog steeds vaak voor. In totaal raken jaarlijks zo’n 230.000 mensen gewond tijdens een bedrijfsongeval. Dat zijn er maar liefst 600 per dag. Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat de meeste ongelukken tussen 9:00u en 11:00u gebeuren, en tussen 15:00u en 16:00u.

Meeste ongevallen in de bouw en afvalsector

In de bouw en afvalsector gebeuren de meeste bedrijfsongelukken. Per 100.000 werknemers vinden er in de bouw 168 ongelukken plaats. In de afvalsector zijn dat er 142 per 100.000 werknemers. Ook in de industrie raken mensen vaak gewond tijdens hun werk. Volgens de Inspectie SZW gebeuren de ongevallen omdat werknemers ’s ochtends snel aan de slag willen. Ook ronden ze in de middag vaak gehaast nog een klus af. Daardoor houden ze hun aandacht niet goed bij hun werk. Het gebruik van zwaar materiaal speelt hierbij ook een grote rol.

Jongeren en uitzendkrachten vaak ernstig gewond

Het blijkt dat voornamelijk jongeren en uitzendkrachten regelmatig betrokken zijn bij bedrijfsongevallen. Zij raken dan vaak ernstig gewond. Het gaat vooral om jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. Dit komt omdat ze minder oplettend zijn tijdens het werk. Ook zouden ze niet goed op de hoogte zijn van alle veiligheidseisen, aldus de Inspectie. Hetzelfde geldt voor uitzendkrachten. Werkgevers zouden nieuwe werknemers dan ook beter moeten inlichten over de gevaren van het werk.

Kun je je verzekeren voor bedrijfsongevallen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook als je altijd op je hoede bent, kan een ongeval leiden tot blijvende invaliditeit of nog erger. De kosten kunnen dan enorm oplopen. Werk je voor een bedrijf? Dan worden deze kosten vaak gedekt via de ongevallenverzekering van jouw werkgever. Of dit zo is kun je checken bij personeelszaken. Als de verzekering van jouw werkgever niet uitgebreid genoeg is, kun je voor een persoonlijke ongevallenverzekering kiezen. Deze verzekering dekt in de meeste gevallen ook ongelukken op het werk. Ben je werkzaam als ZZP’er? Dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn wanneer jouw bedrijf voor letselschade aansprakelijk wordt gesteld. Met een aansprakelijkheidsverzekering is jouw bedrijf hier meestal voor verzekerd.

Heb jij wel eens een bedrijfsongeval meegemaakt? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: z24.nl, rivm.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close