Ben jij goed zichtbaar op de motor?

Hoe zorg jij ervoor dat je als motorrijder goed zichtbaar bent? Jij ziet alle auto’s wel om je heen. Maar het blijkt dat automobilisten jou als motorrijder vaak over het hoofd zien. Daarom start Motorplatform de campagne “Graag gezien”. Zo willen ze zowel automobilisten als motorrijders bewust maken van het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Hoe beter je elkaar ziet, hoe veiliger de verkeerssituatie.

Zichtbaarheid voorkomt ongelukken

Per jaar verongelukken er zo’n 80 motorrijders. De helft van deze motorrijders komt in botsing met een auto of vrachtwagen. Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs zien motorrijders simpelweg over het hoofd. Gelukkig is dit met wat eenvoudige tips vaak op te lossen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

5 tips om als motorrijder op te vallen in het verkeer

 1. Laat je zien

  Zorg ervoor dat andere weggebruikers jou zien. Je zult merken dat de meeste mensen niet alert zijn op motorrijders. Hou daarom voldoende afstand en vermijd de dode hoek. Rem af bij kruispunten en laat zien wat je van plan bent. Onverwacht naar links afslaan zonder je knipperlicht aan te zetten? Niet zo handig. Zorg ervoor dat je je aan de spelregels houdt, zodat automobilisten weten wat je van plan bent. Zo is de verkeerssituatie voor jou en andere weggebruikers overzichtelijk.

 2. Zorg voor een opvallende outfit

  Een opvallende outfit? Dan denk je vast meteen aan een knalgele jas of een gifgroene helm. Toch is dit niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat een felgekleurde outfit helemaal niet opvallender is dan een donkere uitrusting. Waar het om gaat is dat je zoveel mogelijk contrasteert met je omgeving. Overdag kom je dus meestal prima weg met een zwarte motor, kleding en helm. Maar ’s avonds is het verstandig om te zorgen voor reflecterend materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een reflecterend motorpak of reflecterende stickers op je helm.

 3. Gebruik je (dim)licht

  In Nederland in het niet verplicht om met dimlicht te rijden. Toch wordt het zeker aangeraden. Of je nou overdag of ’s avonds rijdt: gebruik je dimlicht. Zo val je echt beter op. Met het gebruik van LED-lampjes (in kleding) kun je beter oppassen. Er wordt namelijk nog flink gediscussieerd door verschillende organisaties over of dit is toegestaan.

 4. Kijk goed om je heen

  Misschien wel één van de belangrijkste oorzaken van ongelukken tussen auto’s en motoren is door onzorgvuldig kijken. Een automobilist slaat bijvoorbeeld af zonder goed te kijken, terwijl jij daar al met je motor rijdt. Jij denkt misschien dat de auto je gezien heeft en voorrang geeft. Maar de automobilist heeft je niet gezien en denkt dat de weg vrij is. Gevolg? Een ongeluk dat makkelijk voorkomen kon worden. Kijk dus goed om je heen en verwacht het onverwachte.

 5. Gebruik je spiegels

  Voor zowel automobilisten als motorrijders is het belangrijk om je spiegels te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig bij files. Want wist je dat jij als motorrijder mag inhalen bij een file? Als een automobilist regelmatig zijn spiegels checkt, kan hij jou voldoende ruimte geven om er tussendoor te gaan. Zorg jij er dan voor dat je opvalt, voldoende afstand houdt en je snelheid aanpast? Dan voorkomen jullie samen een mogelijke aanrijding.

Vind jij het lastig om op te vallen in het verkeer? Deze motorrijder geeft een wel heel opvallend voorbeeld:


Goed zichtbaar zijn in het verkeer voorkomt ongelukken. Hoe val jij op tijdens jouw motorritje? Laat het ons weten! 

Bron: motorplatform.nl, motor.nl, vvn.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close