Betalingsachterstand: wat zijn de gevolgen?

Het lijkt zo logisch: je ontvangt een rekening en betaalt deze vervolgens. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd zo te werken. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen de premie van hun verzekeringen niet op tijd betalen. Je zou denken dat dit alleen vervelend is voor de verzekeraar, want de verzekeraar verliest hierdoor toch geld? Of ligt het anders en draai jij zelf op voor de kosten? Kortom, heb jij wel eens nagedacht over de gevolgen van het niet betalen van jouw premie?

Gevolgen van het niet betalen van jouw premie

Of het nou opzettelijk is of niet, het niet betalen van je premie kan je duur komen te staan. Je staat er misschien niet bij stil, maar als je de premie van jouw verzekering niet betaalt, ben je niet langer verzekerd. In de meeste gevallen krijg je twee á drie waarschuwingen. In deze periode (de herstelperiode) krijg je de kans om jouw premie alsnog te betalen. Heb je dan nog steeds niet betaald? Dan wordt jouw verzekering beëindigd. Dat betekent dat vanaf de laatste dag dat jij premie hebt betaald, je geen dekking meer hebt. Mocht je in deze periode schade hebben, dan draai je dus zelf op voor de kosten.

Voorkom boetes

Naast het feit dat je niet langer verzekerd bent, loop je ook de kans op boetes.

Motorrijtuigverzekering

Zo ben je in Nederland verplicht om een verzekering af te sluiten voor motorrijtuigen. Dit geldt voor alle mensen die een voertuig met een kenteken bezitten, zoals een auto, motor of brommer. Elke bezitter van een motorrijtuig is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Betaal je de premie niet (op tijd)? Dan wordt jouw verzekering beëindigd en maak je kans op een forse boete van de RDW. Op onverzekerd rondrijden staat namelijk een boete van maar liefst €330,- tot €390,-! Kan je jouw verzekering dus niet langer betalen? Dan heb je al helemaal geen geld voor zo’n dure boete.

Zorgverzekering

Ook van je zorgverzekering krijg je betalingsherinneringen bij wanbetaling. Je hebt 6 maanden om je premie alsnog te betalen. Doe je dit niet? Dan wordt je bij het CVZ (College voor zorgverzekeringen) aangemeld als wanbetaler. Vervolgens wordt de premie ingehouden van jouw inkomen. Je betaalt dus alsnog en zelfs meer! Via het CVZ betaal je namelijk 130% van de standaardpremie. Ook moet je de schuld bij je zorgverzekeraar terugbetalen. Het niet betalen van je premie levert je ook hier dus een flink boete op.

Zelfverzekerd verzekerd

Om zelfverzekerd te blijven over jouw verzekeringen, is het daarom belangrijk dat je zelf in control blijft. Zorg ervoor dat je jouw betalingstermijnen kent en altijd op tijd betaalt. Zo voorkom je boetes en betaal je nooit teveel!

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. ik ben inderdaad te laat geweest met de premie van mijn scooter te betalen maar heb in die tijd geen enkele waarschuwing van rdw gehad en belasten mij nu wel direct met boete kan dit

    1. Hoi Richard, vanuit de wet is er een verzekeringsplicht. Als je hier niet aan voldoet, loop je de kans op een boete. Dit gaat buiten de verzekeraars om. Je kan daarom het beste contact opnemen met RDW. Dit is hun website: http://www.rdw.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close