Bijrijders veroorzaken ongelukken: neem de rol van Shotgun op je!

Het afgelopen weekend doornemen of discussiëren met je bijrijder: doe jij dat wel eens terwijl je autorijdt? Het klinkt misschien onschuldig. Toch gebeuren er jaarlijks veel ongelukken doordat bijrijders de bestuurder afleiden. Veilig Verkeer Nederland (VVN) start daarom de “Shotgun” campagne.

Vooral jonge bijrijders zorgen voor afleiding

Autorijden vereist concentratie. Je let op de weg, de verkeersborden en alle weggebruikers. Een gezellige, drukke bijrijder kan daarbij voor afleiding zorgen. Het blijkt dat vooral jonge bijrijders voor de nodige afleiding zorgen. Bijna een derde van alle mensen die omkomen in een auto-ongeluk zijn tussen de 10 en 24 jaar oud.

Neem de rol van Shotgun op je!

Om ongelukken te voorkomen heeft VVN de Shotgun campagne opgericht. Bijrijders kunnen de rol van Shotgun op zich nemen. Als Shotgun bedien je de navigatie, neem je de telefoon op en zorg je voor een leuk achtergrondmuziekje. De Shotgun houdt een oogje in het zeil, zorgt ervoor dat de chauffeur minder snel afgeleid is en checkt of de chauffeur ook echt de Bob is.

Virtuele Shotgun 360

Ben jij benieuwd naar de rol van Shotgun en zou jij het graag willen testen? Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde een app voor Android en iOS toestellen. Verdien punten met alertheid en door te reageren op verkeerssituaties die jij tegenkomt. Zo kun je jouw Shotgun skills alvast oefenen voordat je echt de rol van Shotgun op je neemt in de auto.

Minder ongelukken met behulp van de Shotgun

In de Verenigde Staten nemen bijrijders de rol van Shotgun maar al te graag op zich. VVN hoopt dat Nederlandse jongeren ook de positie van Shotgun op zich nemen. Zo kan het aantal ernstige verkeersongelukken dalen en worden autoritten veiliger.

Neem jij tijdens het volgende ritje de rol van Shotgun op je? Laat het ons weten!

Bron: vvn.nl, rtlnieuws.nl, metronieuws.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close