Bijzondere sporten en je reisverzekering: wat is wel en niet verzekerd?

Ga je een bijzondere sport beoefenen tijdens je vakantie? Dan kan het zijn dat je reisverzekering eventuele schade niet dekt. Bijzondere sporten zitten namelijk niet standaard in de dekking van je reisverzekering. Benieuwd wat bijzondere sporten zijn en hoe dit werkt? Lees dan snel verder!

Wat zijn bijzondere sporten?

Een bijzondere sport is een sport die meer risico met zich mee brengt dan een andere sport. Denk aan sporten in de categorieën wintersporten, bergsporten, luchtsporten en watersporten. Een verzekeraar ziet deze sporten als gevaarlijk. Ook is er een verhoogde kans op blessures en/of ongelukken.

Voorbeelden van bijzondere sporten

Per reisverzekeraar verschilt wat als een bijzondere, gevaarlijke sport gezien wordt. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden. Voorbeelden van bijzondere sporten zijn:

Wintersporten Bergsporten Luchtsporten Watersporten
Skiën Bergbeklimmen Paragliding Wildwatersporten
Snowboarden Abseilen Parachutespringen Diepzeeduiken
Langlaufen Rotsklimmen Deltavliegen Raften
    Zweefvliegen Kitesurfen

Zijn bijzondere sporten meeverzekerd?

In een doorlopende reisverzekering is de beoefening van de meeste sporten meeverzekerd. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel. Voorbeelden van sporten die niet standaard meeverzekerd zijn, zijn:

  • Solo varen op zee
  • Skispringen
  • Deelname aan (snelheids)wedstrijden met motorrijtuigen

Wanneer wel verzekerd?

Sporten die geen verhoogd risico hebben of sporten die incidenteel beoefend worden zijn vaak wel verzekerd. Raadpleeg hiervoor je verzekeraar. Het gaat om sporten die spontaan beoefend worden (denk aan bungeejumpen, parasailen of abseilen) en mogen niet langer dan een dagdeel duren. De beoefening van deze sport mag nooit het hoofddoel van de reis zijn.

Wanneer niet verzekerd?

Staat de hele vakantie in het teken van een bepaalde sport? Dan is dit vaak niet standaard meeverzekerd. Ook hier geldt, raadpleeg altijd eerst je reisverzekeraar. Schade als gevolg van een activiteit die bijzonder gevaarlijk of risicovol is, is dus in principe niet gedekt. Ga je op sportieve vakantie? Vraag dan een extra dekking voor de bijzondere sport die je gaat beoefenen aan bij je verzekeraar. Denk bijvoorbeeld aan een wintersportdekking.

Er zijn meerdere situaties waarin je niet verzekerd bent. Negeer je een verbod of waarschuwing? Dan is er geen recht op uitkering van de schade. Ook wanneer je een bijzondere sport beoefent zonder professionele begeleiding ben je niet gedekt voor eventuele schade. Vind jij het leuk om bijzondere sporten te beoefenen tijdens je vakantie? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close