Autovakantie: hoe voorkom je boetes in het buitenland?

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Kijk dan van te voren goed welke regels gelden op de buitenlandse wegen. Rij je bijvoorbeeld door Frankrijk met flitspaalinformatie op je navigatiesysteem? Dan kan dat je een boete van € 1.500 opleveren. En daar wil je je vakantie natuurlijk liever niet mee beginnen. Om je alvast op weg te helpen, geven wij je hieronder een aantal tips. Zo kom je tijdens de reis niet voor vervelende verrassingen te staan.

Verplicht in de auto

Weet jij wat je moet meenemen in de auto? In elk land gelden hiervoor andere regels. Zo is het meenemen van veiligheidsvest(en) verplicht in onder andere Duitsland, Frankrijk en Slovenië. Hetzelfde geldt voor een gevarendriehoek in Kroatië, Zwitserland en Italië. In Spanje is een reservewiel óf een bandenreparatieset verplicht. En in Oostenrijk mag je een verbanddoos niet vergeten. Check daarom ruim voor vertrek wat je moet meenemen naar de landen op jouw vakantieroute. Zo voorkom je vervelende boetes.

Flitspaalsignalering

Rij je met de auto in Duitsland, Frankrijk of Zwitserland? Dan kun je flitspaalinformatie beter van tevoren verwijderen van je navigatiesysteem, telefoon of laptop. In deze drie landen is het gebruik én bezit van deze informatie namelijk verboden. Enkel het uitschakelen van de functie is niet genoeg.

Dashcam

In de meeste landen is het gebruik van een dashcam niet verboden. Maar ga je op vakantie naar Oostenrijk, Luxemburg of Portugal? Dan kan je het apparaat beter thuislaten. In deze landen mag je de dashcam niet in jouw auto hebben. Daarnaast geldt in elk land dat de cam het zicht niet mag belemmeren. Ook mag het apparaat de bestuurder niet afleiden.

Oortjes in

Per 1 juli 2015 levert het gebruik van oortjes op de Franse wegen je een boete van € 135 op. Denk hierbij aan bluetoothheadsets of koptelefoons. Het is niet meer toegestaan om op die manier in de auto te bellen of muziek te luisteren. De maatregel geldt niet alleen voor autobestuurders, maar ook voor bestuurders van vrachtwagens, motoren, scooters en fietsen.

Hond mee

Gaat jouw hond mee op vakantie? Dan moet het dier op de Duitse of Franse wegen op de achterbank worden vastgezet met een speciale autogordel. Vervoeren in een bench of achter een rek in de laadruimte mag ook. Rij je in Italië? Dan geldt bij meer dan één hond dat de dieren achter een rek in de laadruimte moeten. Voor de meeste landen, bijvoorbeeld België, Kroatië en Zwitserland, geldt dat je je huisdier niet op de voorstoel mag vervoeren.

>> Een laatste tip: check voordat je op reis gaat of je nog de juiste autoverzekering hebt. Heb je bijvoorbeeld een pechhulpdekking? 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close