Bootvakantie: waar moet je aan denken voor een onbezorgde reis

Ben jij een echte bootliefhebber en ben jij klaar voor een zomers avontuur? Dan is een uitdagende bootvakantie misschien wel iets voor jou. Heerlijk genieten van de ultieme vrijheid op het water. Of je nu met een eigen of gehuurde boot vertrekt, met een goedgevulde koffer en een ANWB waterkaart bij de hand ben jij klaar om op bootvakantie te gaan. Of toch niet? Lees nog snel onze tips. Zo ga je goed voorbereid op reis en valt jouw vakantie niet in het water.

Een heerlijke bootvakantie: neem alle belangrijke papieren mee

Voordat je gaat inpakken, of jouw boot een laatste schoonmaakbeurt geeft, begin je bij het belangrijkste: het papierwerk. Niets is vervelender dan over Duitse wateren varen en er dan achterkomen dat je het eigendomsbewijs van je boot niet bij je hebt. Dat kan namelijk tot flinke boetes leiden. Neem daarom altijd de volgende papieren mee:

  • De paspoorten of identiteitsbewijzen van jezelf en iedereen die meevaart.
  • De papieren van de reisverzekering van jou en andere opvarende(n).
  • Het eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs van de boot.
  • Het bewijs van registratie bij de RDW. Is jouw boot korter dan 20 meter? En kan hij sneller varen dan 20 kilometer per uur? Dan moet de boot geregistreerd zijn bij de RDW.
  • Ga je de grens over? Dan heb je een internationaal vaarbewijs nodig. In sommige gevallen zul je aan vaarbewijs 1 (ICC Inland Waters) genoeg hebben. Vaak heb je vaarbewijs 2 (ICC Coastal Waters) nodig.
  • Ook het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) van jouw bootverzekering heb je nodig in het buitenland.
  • Als je een marifoon aan boord hebt: het certificaat hiervan.
  • Een lijst met gegevens van jezelf en iedereen die met je meevaart. Dit is niet voor elk land nodig, maar in de zeehavens van bijvoorbeeld Duitsland kunnen ze hierom vragen.

bootvakantie                                                                                                                                      Bron foto: boschmolenplas.nl

Check of je de juiste verzekering hebt

Het verzekeren van een pleziervaartuig is niet verplicht in Nederland. Toch is het verstandig om je boot te verzekeren. Bij een botsing of beschadiging kunnen de kosten al snel hoog oplopen. In zo’n geval is het fijn als de verzekering de schade voor jou vergoedt. Verlaat je de Nederlandse wateren tijdens jouw bootvakantie om Europa te verkennen? Dan is een verzekering vaak wel verplicht. Zorg er daarom voor dat jouw boot verzekerd is, en vraag om een internationaal verzekeringsbewijs. Vergeet daarnaast je reisverzekering niet.

Start op tijd met inpakken

Naast een goede verzekering en alle papieren, is jouw vakantie geen succes zonder zonnebril, EHBO koffer en ontspanning voor aan boord. Pak daarom slim in, en neem tijdens jouw bootvakantie in ieder geval de volgende spullen mee:
– EHBO koffer.
– De ANWB waterkaart voor vaartochten binnen Nederland.
– Een marifoon.
– Een goed opgeladen telefoon.
– Een powerbank op zonne-energie om je telefoon op te laden.
– Een boekje met telefoonnummers van spoeddiensten en ambassades van de landen waar je doorheen vaart. Tip: met de handige app Zeker op reis heb je deze informatie ook bij je.
– Een kleine noodvoorraad voedsel en water voor het geval je in de problemen komt en hulp even op zich laat wachten.
– Voldoende reddingsvesten voor alle mensen aan boord.
– Een zonnebril.
– Goede zonnebrandcrème.
– Ontspanning voor aan boord zoals een goed boek of leuke spelletjes.

Wij wensen je alvast een hele fijne vakantie! Laat je ons weten hoe het is geweest?

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close