Bootverzekering: verplicht of vrijwillig?

Met dit heerlijke weer wil iedereen er weer op uit. Lekker fietsen in de bossen, toeren met je oldtimer of varen met jouw boot. Maar voor alle activiteiten geldt: ga goed voorbereid op weg. Het zomaar starten van je boot is daarom niet verstandig. Zorg ervoor dat je boot vaarklaar is. En ook je verzekering moet in orde zijn. Dat laatste is soms verwarrend. Want is een verzekering voor je pleziervaartuig nou verplicht of niet?

Verplicht of niet?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Nee, een verzekering voor jouw pleziervaartuig is niet verplicht. Wat het verwarrend maakt, is dat een WA-dekking voor motorrijtuigen wél verplicht is. Maar een rijtuig is natuurlijk niet hetzelfde als een vaartuig. Je bent daarom niet verplicht om jouw boot te verzekeren. Zoals bij elke verzekering geldt: je verzekert je voor de dingen die je zelf niet kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan een aanvaring. Daarbij kunnen de bedragen enorm oplopen. Twijfel je of je de eventuele schade kan betalen? Dan is het verstandig om eens goed na te denken over een bootverzekering.

Verzekeringen

Voor jouw bootverzekering heb je de keuze uit drie dekkingen, namelijk:

  • Aansprakelijkheidsdekking: daarmee ben je gedekt bij schade die jij met jouw boot veroorzaakt aan anderen.
  • Basisdekking: daarmee ben je verzekerd bij schade als gevolg van brand, een aanvaring of diefstal. Ook is de inboedel van je boot verzekerd en ben je verzekerd tijdens de transport van je boot.
  • Uitgebreide dekking: daarmee is je bijboot verzekerd. Ook is eigen gebrek aan de boot verzekerd en worden lakschade, krassen of schrammen aan jouw boot gedekt.

Zelfverzekerd varen

Bekijk dus goed welke dekking voor jou van belang is. Vergeet ook niet de voorwaarden goed te bekijken. Om zelfverzekerd te zijn over jouw bootverzekering moet je natuurlijk precies weten waarvoor je verzekerd bent. Want niet alleen de beste prijs is belangrijk, het is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je gedekt bent in alle situaties die voor jou van belang zijn. Vergelijk de verzekeringen ook goed, zodat je verzekerd bent van een passende deal, een passende prijs en passende voorwaarden. In een paar stappen ben je zelf(verzekerd) verzekerd!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close