Brandpreventie en brandveiligheid: dit wil je weten!

Het opladen van je smartphone terwijl je aan het slapen bent is misschien handig, maar ook brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars stelde een top vijf op van meest voorkomende brandoorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is elektronische apparaten die aan het opladen zijn óf vergeten worden uit te zetten. Natuurlijk wil je voorkomen dat er brand in jouw huis uitbreekt. In dit blog lees je daarom alles over brandpreventie, branduitbraak en ook vind je een gratis checklist voor brandpreventie in jouw hele woning.

Benieuwd wat je allemaal terugvindt in dit blog? We zetten de besproken onderwerpen voor je op rij. Direct antwoord op je vraag? Klik op het onderwerp en je vindt alle informatie!

Veilig wonen met brandpreventietips

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op brand in jouw woning te verkleinen. Lees hieronder de belangrijkste brandpreventietips!

  • Wees voorzichtig als je rookt in huis

Roken is nog steeds een van de grootste oorzaak van woningbranden. Een smeulende sigaret kan 3 tot 4 uur blijven branden. In sommige gevallen lijkt het zelfs alsof de sigaret uit is. Zorg er dus altijd voor dat je jouw sigaret in een veilige asbak gooit.

  • Blijf in de keuken als je aan het koken bent

Hoewel het eten soms lang op moet blijven staan, is het verstandig om altijd in de buurt te blijven wanneer je aan het koken bent. Moet je toch even weg? Vraag dan je partner of kinderen om op te letten of zet het vuur af.

  • Laad ’s nachts geen elektrische apparaten op

We doen het allemaal weleens: ’s nachts je telefoon aan de oplader zodat hij ’s ochtends weer klaar is voor gebruik. Handig, maar niet verstandig. Een telefoon of ander elektronisch apparaat wordt warm wanneer het oplaadt. Als een apparaat uren aan de oplader ligt kan het zelfs zo warm worden dat er brand ontstaat. Laad je elektrische toestellen dus liever ’s avonds op, voordat je gaat slapen.

  • Zet geen brandbare spullen tegen de verwarming

Een handdoek een half uurtje over de verwarming hangen kan geen kwaad. Een hele nacht is een minder goed idee. Veel materialen zijn licht ontvlambaar en kunnen brand veroorzaken als ze te warm worden. Hang daarom geen brandbare materialen over of tegen de verwarming.

  • Ga veilig om met huishoudelijke apparaten

Drogers en wasmachines zorgen onder de huishoudelijke apparaten voor de meeste branden. Voorkom brandschade door je apparaten regelmatig schoon te maken en te (laten) controleren. Maak de filter van de droger het liefst na elke droogbeurt schoon, het stof wat wordt opgevangen vergroot de kans op brand.

  • Laat je CV-ketel en schoorsteen schoonmaken

Het schoonmaken van je CV-ketel of schoorsteen is belangrijk om brand te voorkomen. Laat hier minimaal één keer per jaar iemand voor langskomen.

  • Ga veilig om met kaarsen

Hoewel een (geur)kaars laten branden heel gezellig is, is het belangrijk dat je een goede plaats kiest voor jouw kaars. Zet kaarsen nooit in de buurt van brandbare objecten zoals gordijnen, schilderijen of planten. Zorg er ook altijd voor dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen, zo verklein je de kans op omstoten. Let er ook op dat je aanstekers en lucifers altijd uit de buurt van kinderen houdt.

Checklist brandpreventie: Zo maak je jouw woning brandveilig!

Meer tips om zo brandveilig mogelijk te wonen lees je in deze checklist.

Hoe bereid ik mij voor op brand in mijn woning?

Er zijn meerdere manieren om je voor te bereiden op een woningbrand. Wij zetten de belangrijkste middelen voor je op rij.

Rookmelders
Rookmelders redden levens en zorgen ervoor dat een brand sneller geblust kan worden. Meer tips over goede brandmelders lees je in dit blog.

Blusmiddelen
Een brandje blussen kan op verschillende manieren: met water, zand, een brandblusser of blusdeken. Meer over geschikte blusmethodes lees je hier.

Vluchtplan
Hoe kom je buiten als je in je slaapkamer bent maar de trap in brand staat? Het is belangrijk om van te voren na te denken over verschillende vluchtroutes. Wij geven tips:

      • Bepaal vooraf de veiligste en snelste route in jouw huis. Vlucht van boven naar beneden en bij voorkeur naar de kant van de straat. Zo ben je bereikbaar voor hulpverleners.
      • Oefen de vluchtroutes met gesloten ogen. Bij brand bestaat namelijk de kans dat je niets meer ziet.
      • Bepaal een alternatieve vluchtroute voor wanneer de eerste route afgesloten is. Denk bijvoorbeeld over het aanschaffen van een vluchtladder. Kies daarnaast een vluchtkamer voor als de tweede route ook geblokkeerd is.
      • Spreek af wie voor wie zorgt. Kleine kinderen, huisdieren, oudere mensen en mensen met een beperking hebben hulp nodig.
      • Zorg ervoor dat de huissleutels op een vaste plek liggen.
      • Verzamel op een afgesproken plaats waar je elkaar na het vluchten ontmoet. Zo zie je dat iedereen veilig is.

Wat moet ik doen als er toch brand uitbreekt?

Dat is schrikken, een brand. Probeer in deze situatie toch rustig te blijven en denk goed na over wat je vervolgstappen zijn. Zo blus je een beginnende brand vaak zelf, mits deze minder dan een halve meter hoog is en er bijna geen rook is. Maar let op! Doe dit enkel als je zonder gevaar kunt wegkomen uit je woning. De meerderheid van de brandjes kun je blussen met water of zand, maar voor sommige branden heb je andere blusmethodes. Benieuwd? We bespreken de verschillende blusmethodes hieronder.

Water

In veel situaties is water de eerste vanzelfsprekende gedachte bij het blussen van een brand. Bij een vlam in de pan of een brand veroorzaakt door elektrische apparatuur is het verstandiger om een brandblusser te gebruiken.

Brandblussers

Er bestaan meerdere soorten brandblussers. Het is verstandig om de blussers in jouw woning eens per twee jaar te onderhouden en te laten keuren. Welke brandblusser je nodig hebt, hangt af van de brand:

      • Sproeischuimblusser

Voor kleine branden door vloeibare en vaste stoffen zijn (sproei)schuimblussers zowel thuis of op vakantie geschikt. Een (sproei)schuimblusser is makkelijk te gebruiken, heeft een lange blusduur en veroorzaakt bij het blussen niet veel nevenschade.

      • Kooldioxideblusser

De kooldioxideblusser is geschikt voor het blussen van een vlam in de pan en elektrische apparatuur. Het voordeel van deze blusser is dat er geen reststoffen achterblijven. Let op! Zorg dat je de blusser aan het handvat vast houdt. Pas ook op voor verstikkingsgevaar in kleine ruimtes. Het einde van de koker wordt namelijk heel koud, dit kan (brand)wonden veroorzaken.

      • Poederblusser

De poederblusser is geschikt voor de meeste brandjes in woningen en auto’s. Het is een relatief goedkope blusser. Let op! Neem gedurende het blussen wat afstand om goed te kunnen blussen. Een groot nadeel aan het bluspoeder is dat er veel reststoffen achterblijven.

Blusdekens

Een blusdeken is geschikt voor het blussen van brandjes met dezelfde grootte als een voetbal of wanneer iemand vlam heeft gevat. Let op! Blusdekens zijn niet geschikt voor het doven van een vlam in de pan!

Vlam in de pan

In dit blog is al eerder verteld dat je nooit water moet gebruiken bij het blussen van een vlam in de pan. Doof een vlam in de pan altijd door een deksel op de pan te doen. Is de brand groter dan de pan? Waarschuw dan alle bewoners en verlaat je woning onmiddellijk. Bel pas de 112 meldkamer wanneer je buiten bent. Is de brand niet groter dan de pan? Volg dan de volgende stappen:

      1. Bedek je handen of gebruik ovenhandschoenen;
      2. Bedek de pan met een passende deksel en schuif de deksel van je af;
      3. Zet de warmtebron en de afzuigkap uit;
      4. Laat de pan (minstens een uur) staat totdat deze afgekoeld is.

Wat moet ik doen als er toch brand uitbreekt?

Mocht er ondanks alle maatregelen en tips toch iets misgaan en er breekt brand uit in je woning? Handel dan als volgt:

      1. Blijf altijd rustig;
      2. Waarschuw de overige mensen in jouw woning;
      3. Bepaal of de brand nog te blussen is of kies om te vluchten. Vlucht volgens jouw eigen vluchtplan;
      4. Blijf bij rookontwikkeling laag bij de grond;
      5. Houd alle deuren en ramen gesloten en doe de deuren achter je dicht. Een dichte deur kan namelijk de brand vertragen;
      6. Bel direct nadat je gevlucht bent de alarmcentrale met nummer 112 en beschrijf de situatie zo precies mogelijk aan de brandweer;
      7. Verleen hulp wanneer mogelijk, maar ga de woning niet meer in!

Een woningbrand zorgt vaak voor veel schade. Met een inboedelverzekering en woonhuisverzekering word je in zo’n ernstig geval snel geholpen.

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. Deze heel volledige blog over brandbeveiliging en preventie kan ik zo gebruiken als handleiding voor ons studentenhuis. Om ons al gedeeltelijk in te dekken zijn wij een huis van niet-rokers. Dat komt tevens de gezondheid en luchtkwaliteit ten goede. Het aanleren van de goede reflex bij vlam in de pan is zeker geen overbodige luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close