Caravans en campers: hoe goed is die van jou verzekerd?

Een vakantie in eigen land! En hoe fijn is dat met een camper of caravan? Dat dachten nog ruim tienduizend andere Nederlanders, want de caravan- en campermarkt is helemaal ontploft! Caravans en campers zijn zelfs zo populair dat er bij veel campingwinkels een wachtlijst is. Als je er dan toch een bemachtigd hebt, hoe verzeker je die dan het best? En waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in deze blog.

Verzeker je caravan of camper

Niets is vervelender op vakantie dan onverwachte schade. Maar bij thuiskomst ook nog eens zelf voor de kosten moeten opdraaien, daar word je niet blij van. Daarom is het slim om jouw caravan of camper te verzekeren tegen in ieder geval diefstal, pech en schade. En vooral stormschade, want het weer wordt elk jaar extremer. Bij waterschade of blikseminslag kan het maar zo zijn dat jij jouw camper niet meer kan gebruiken. Zorg daarom voor een goede verzekering. 

De camper- of caravanstalling

De gebruikelijke tijd om te toeren met je vakantiehuis op wielen is van april tot oktober. In oktober gaan veel campings dicht en wordt het tijd om jouw caravan of camper te stallen. Laat je jouw caravan zonder toezicht achter in de stalling dan moet je ervoor zorgen dat de caravan beveiligd is met een koppelingsslot of een wielklem. Mag die beveiliging volgens de exploitant van de stalling niet en kun je dat aantonen met voorschriften dan hoeft de beveiliging niet. Dat heeft te maken met brandveiligheid. Daarom moet je goed naar de verzekering kijken die je neemt en ook goed kijken naar de kwaliteit en de beveiliging van de plek waar je jouw caravan of camper stalt. Dit heeft invloed op de verzekering en hoeveel de verzekering uitkeert als er iets gestolen wordt. Overleg met je verzekeringsadviseur welke verzekering het beste past bij jouw caravan/camperstalling. 

In Nederland of het buitenland op vakantie

Tijdens corona konden we niet naar het buitenland en gingen veel mensen Nederland ontdekken. Daardoor zijn caravans en campers ook ineens zo populair geworden. Maar wat als alle grenzen weer open zijn? Blijf je dan in Nederland met jouw caravan of camper of wil je ook de Franse bergen of de Italiaanse meren ontdekken? Waar je met jouw camper of caravan rijdt en verblijft heeft invloed op de verzekering. Let daar dus ook op. Het is overigens niet in alle landen verplicht om de originele groene kaart van jouw caravan of camper bij je te hebben. Soms is een digitale versie voldoende. Ga je naar een land waar een originele groene kaart verplicht is dan kun je deze aanvragen bij je verzekeraar.

Een nieuwe of tweedehands caravan

Nieuw of tweedehands, beide zijn even populair op dit moment. Caravans en campers zijn zelfs zo populair dat tweedehands exemplaren soms bijna net zo duur zijn als een nieuwe. Maar wat betekent dit voor de verzekering? Dat ligt helemaal aan de caravan of camper die jij koopt! Is hij nieuw of tweedehands? En als het een tweedehandsje is, hoe goed is hij onderhouden? Voor welke prijs heb je hem gekocht? En wat is de dagwaarde?

Is een caravan- of camperverzekering verplicht?

Voor een camper is een verzekering verplicht, omdat het een motorvoertuig is. Je rijdt ermee over de weg en daarom ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Deze kun je natuurlijk uitbreiden met aanvullende verzekeringen speciaal voor de camper. Je bent niet verplicht om je caravan te verzekeren. Deze is automatisch WA verzekerd zolang hij aan jouw auto gekoppeld is. Koppel je hem los, dan is schade toegebracht aan derden verzekerd op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan jouw caravan verzeker je met een caravanverzekering.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close