Checklist samenwonen: dit moet je regelen!

Heel leuk, maar vast ook spannend; voor het eerst samenwonen met je partner. Naast shoppen voor de inrichting en natuurlijk verhuizen, moeten er natuurlijk ook minder leuke zaken geregeld worden. Denk aan geldzaken en verzekeringen. Met deze “Checklist Samenwonen” heb je alles zo geregeld!

Stap 1. Bespreek geldzaken met je partner

Waarschijnlijk niet één van je leukste bezigheden, maar wel heel erg belangrijk. Ben open tegen elkaar over schulden en spaargeld, maar bespreek ook jullie inkomsten en uitgaven.

Tip. Maak een overzicht (bijvoorbeeld in Excel) met inkomsten en uitgaven en neem ook je schulden en bezittingen mee. Zo weet je beter waar je aan toe bent en kom je aan het eind van de maand niet voor verrassingen te staan.

Stap 2. Maak afspraken over een samenlevingscontract of partnerschap

Als je gaat samenwonen is het verstandig om iets vast te leggen over jullie relatie, zeker wanneer je een huis of appartement koopt. Heb je niets vastgelegd? Dan gaan al je bezittingen bij eventueel overlijden naar de familie. Denk ook aan een “verblijvingsbeding”.

Tip. Is er een verschil aan inleg, bijvoorbeeld bij de aankoop van meubels? Zorg dan dat je dit vastlegt. Dit kun je bij de notaris toe laten voegen aan het samenlevingscontract.

Stap 3. Regel jullie pensioen

Kiezen jullie voor een samenlevingsovereenkomst en geen geregistreerd partnerschap of huwelijk? Dan moet je elkaar aanmelden bij het pensioen. Als er één van jullie overlijdt ontvangt de ander namelijk het pensioen. Doe je dit niet? Dan vervalt het pensioen automatisch.

Tip. Bespreek dit ook met de notaris, hij of zij kan daar advies in geven. Ook wanneer je uit elkaar gaat is het belangrijk afspraken te maken over het pensioen.

Stap 4. Een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten

Scheelt een hoop gedoe, een gezamenlijke rekening. Laat alle (gezamenlijke) vaste lasten, zoals huur, hypotheek en verzekeringen, van deze rekening afschrijven. Spreek met je partner een vast bedrag per maand af wat je op deze rekening stort.

Tip. Betaal ook boodschappen en etentjes van deze gezamenlijke rekening, zo hoef je niet telkens alle kosten te berekenen en verdelen.

Stap 5. Controleer jullie verzekeringen en abonnementen

Zonde natuurlijk… Dubbele verzekeringen en abonnementen. Daarom niet onverstandig om samen met je partner je (woon)verzekeringen en abonnementen te herzien. Is er bijvoorbeeld een familieabonnement? Of zijn er verzekeringen die niet meer van toepassing zijn op jullie nieuwe situatie?

Tip. Sluit verzekeringen samen met je partner af. Dit scheelt bij sommige verzekeringen flink in premie!

Stap 6. Schrijf je in bij de gemeente

Gaan jullie naar een nieuwe woning of komt één van de twee bij de ander wonen? Geef dan je verhuizing door bij de gemeente waarin je woont. Indien je naar een andere gemeente verhuist moet je je ook inschrijven bij de nieuwe gemeente.

Stap 7. Vergeet de Belastingdienst niet!

Samenwonen heeft waarschijnlijk invloed op de hoogte van de toeslagen die jij en je partner ontvangen. Daarom is het verstandig om op tijd aan de Belastingdienst door te geven dat jullie gaan samenwonen.

Tip. Bij een samenlevingscontract kun je als fiscaal partners de belastingaangifte doen. Dit kan voordelen hebben op het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Stap 8. Maak afspraken over als jullie overlijden of uit elkaar gaan

Niet het leukste om te regelen, want natuurlijk hoop je niet dat het gaat gebeuren. Toch heel erg belangrijk; goede afspraken over wanneer er één van jullie overlijdt of wanneer jullie uit elkaar gaan. Hebben jullie iets geregeld voor als één van jullie overlijdt? Verstandig om dit met een notaris te bespreken.

Naast allemaal leuke dingen, moeten er ook een hoop minder leuke dingen geregeld worden. Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Wijzer in Geldzaken, Ministerie van Financiën

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

  1. Wij hebben 1 januari als ijkdatum gezet om te gaan samen wonen. Heel bewust nemen we de tijd onder het motto “Liefde is liefde en zaken zijn zaken”. Als ik deze checklist lees, bedenk ik dat het tijd wordt om een afspraak met een notaris te maken.

  2. Inderdaad goed om na te denken over de punten die je in het samenlevingscontract wil opnemen. Het gaat er uiteindelijk ook om dat je als individu beschermd bent wanneer je relatie niet standhoudt. Gelukkig kan een notaris veel goede tips geven rondom dit thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close