Circulair bouwen: de toekomst voor de bouwsector?

In ons land wordt veel gebouwd. Volgens het CBS kwamen er in 2016 bijna 54.000 nieuwe woningen bij. Daarnaast worden er veel gebouwen onder handen genomen. Het bouwen, renoveren en slopen kost veel materiaal. Voor het verwerken van dat materiaal worden vooral fossiele brandstoffen gebruikt. Dat is een probleem. Deze brandstoffen zijn, net als veel bouwmaterialen, slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er goede alternatieven zoals circulair bouwen. Maar wat is dat precies? En wat voor voordelen heeft het?

Circulair bouwen: een vorm van duurzaam bouwen

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. Bij het hele bouwproces wordt er rekening gehouden met het milieu. Dit werkt als een kringloop: producten worden gemaakt, gebruikt en daarna weer hergebruikt. Door deze manier van werken worden er minder grondstoffen verbruikt en blijft er bijna geen restafval over.

Bron afbeelding: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Welke materialen kun je gebruiken?

Bij circulair bouwen is het dus belangrijk om je materialen zorgvuldig uit te kiezen. Ga voor materialen met een lange levensduur die het liefst ook nog gerecycled zijn. Zo draag je je steentje bij aan het milieu. Vaak schelen duurzame materialen ook nog in de kosten. Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van:

– Bamboe of hout
Fossiele brandstoffen raken ooit op, waarschijnlijk sneller dan je denkt. Biobased materialen, zoals bamboe of hout, zijn een goed alternatief. Deze materialen groeien altijd terug en zijn niet schadelijk voor het milieu.

– Hennepvezel of glas
Door restmaterialen van hennepvezel of glas te gebruiken, doe je mee aan het recycle proces. Het glas dat in de glasbak belandt, wordt gerecycled. Dit bespaart veel energie, wat anders gebruikt zou worden voor het maken van nieuw glas. Door restmaterialen te gebruiken geef je het milieu dus een extra duwtje in de rug!

– Gerecycleerde dakpannen
Wist je dat er dakpannen bestaan die gemaakt zijn van melkflessen, plastic zakken en ander afval? Door deze materialen te gebruiken, ontlast je het milieu. De dakpannen zijn vaak gevuld met plantaardige vezels zoals hennep en vlas, wat ook milieuvriendelijk is.

Naast een goede keuze voor materialen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de isolatie. Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe minder het later scheelt in warmteverbruik. Goed voor het milieu en de portemonnee.

De voordelen van circulair bouwen voor jou

Niet alleen het milieu heeft baat bij circulair bouwen. Woningen die milieuvriendelijk zijn gebouwd leveren veel voordelen op. Zo zijn ze vaak zuiniger, wat scheelt in de energiekosten. Daarnaast zijn de materialen van hoge kwaliteit en hebben ze een langere levensduur dan de meeste traditionele materialen. Bovendien kun je vaak subsidie krijgen voor milieubewuste bouwplannen. Je kunt navragen bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Begin jij met een circulair project? Zorg er dan voor dat je de juiste materialen gebruikt, en je verzekeringen. hebt geregeld. Zo begin je goed voorbereid aan jouw nieuwe klus! Benieuwd welke risico’s jij zoal loopt in je werk en hoe je je daarvoor kunt verzekeren? Doe de Risicoscan.
risicoscan bouw

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close