Cybercriminaliteit kost Nederland 10 miljard per jaar

Wist je dat cybercriminaliteit ook in Nederland voorkomt? Cybercriminelen kunnen geld, privacygevoelige gegevens en intellectueel eigendom stelen. Deloitte deed onderzoek en kwam erachter dat het bedrijven en de overheid jaarlijks maar liefst 10 miljard euro kost.

Cybercriminaliteit

Cybercriminelen kunnen bankpassen, telefoons, bedrijfssystemen en zelfs moderne auto’s hacken. Hiervoor gebruiken ze speciale software en apparatuur. Ouderwets een ruitje inslaan of met een schroevendraaier jouw auto openkrikken, is tegenwoordig dus niet meer nodig voor deze cybercriminelen.

Overheidsorganisaties kwetsbaar voor cybercriminaliteit

Uit het onderzoek van Deloitte blijkt dat vooral overheidsorganisaties kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit. Het kost ze jaarlijks zo’n 2,4 miljard euro. Dit is bijna een kwart van het totaal. Maar ook andere sectoren worden getroffen:
Technische sector: jaarlijks risico van 1,1 miljard euro
Defensie: luchtvaart en ruimtevaartorganisaties: jaarlijks risico van 415 miljoen euro
Banken: jaarlijks risico van 360 miljoen euro

Deloitte legt uit

Het gebruik van digitale apparaten (zoals smartphones, computers of tablets) levert Nederland jaarlijks veel geld op. Het verlies van 10 miljard euro moet daarom gezien worden als kosten die bij digitalisering horen, vindt Deloitte. Volgens cybersecurity expert Maarten van Wieren is het moeilijk om cyberaanvallen helemaal te voorkomen. Toch is het van groot belang om de impact ervan zoveel mogelijk te beperken en om goed en snel te reageren, zegt van Wieren.

Tips om cybercriminaliteit te voorkomen

Volgens voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn is het belangrijk dat je laat zien dat je in controle bent over jouw data. Maar hoe doe je dat dan precies? Dit zijn onze tips om cybercrime zoveel mogelijk te voorkomen:

  1. Gebruik een virusscanner, advertentieblockers, firewall of anti-spyware op je computer.
  2. Zorg dat je computer goed beveiligd is en dat je op tijd de nodige updates downloadt.
  3. Kies voor een moeilijk wachtwoord van minimaal 8 tekens. Gebruik grote letters, kleine letters en cijfers door elkaar. Zo wordt het moeilijker om jouw wachtwoord te hacken.
  4. Maak een back-up van jouw documenten. Dit kan van de bestanden op je telefoon en de bestanden op je computer. Zo verlies je geen gegevens mocht je toch gehackt worden.
  5. Zorg voor een goed alarmsysteem in jouw auto, zodat je digitale auto-inbraken voorkomt.
  6. Klik niet op onverwachte linkjes of e-mails en geef nooit jouw pincode of inlogcode op. Cybercriminelen gebruiken vaak de naam van een bank of telefoonmaatschappij. Zo vragen zij jouw gegevens en kunnen ze deze op een verkeerde manier gebruiken. Banken of telefoonmaatschappijen vragen nooit jouw privégegevens via de mail.
  7. Bescherm jouw bedrijf door een Data Risk verzekering te nemen. Zo ben je verzekerd voor de (financiële) gevolgen van cybercrime.

Hoe bescherm jij jouw computer, telefoon of auto tegen cybercriminelen? Laat het ons weten!

Bron: nu.nl, politie.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close