Data Risk verzekering: steeds belangrijker voor ondernemers

Werk jij als ondernemer veel op de computer? Grote kans dat je regelmatig gevoelige gegevens opslaat. Denk maar eens aan wachtwoorden, informatie van klanten en de financiën van je bedrijf. Dat is handig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Hackers kunnen indringen in jouw computer en zo gegevens ‘stelen’. Ze verspreiden daarna jouw informatie, wissen het compleet of gebruiken het om jouw bedrijf slecht in het nieuws te brengen. Zo’n cyberaanval kan serieuze gevolgen hebben. Gelukkig kun je veel doen om een cyberaanval te voorkomen. Wordt je bedrijf er toch door getroffen? Dan biedt de Data Risk verzekering uitkomst.

Een cyberaanval voorkomen: wat kun je zelf doen?

Hackers gaan steeds slimmer en preciezer te werk. In het eerste kwartaal van 2017 werden maar liefst 2300 Nederlandse bedrijven gehackt. Ook in Amerika was het raak: de gevoelige informatie van 22.5 miljoen Amerikanen lag op straat. Hoewel een cyberaanval nooit helemaal te voorkomen is, kun je de kans dat een hacker jouw computersysteem binnendringt wel verkleinen. Pas daarom de volgende tips toe en laat bij twijfel een IT’er naar jouw computer kijken.

Bron afbeelding: deredactie.be

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Een wachtwoord als ‘Jan1980’ is snel te kraken. Zodra hackers jouw gegevens zoals voornaam en geboortejaar weten, spelen ze met combinaties om een mogelijke hit te krijgen. Kies daarom voor een wachtwoord wat heel moeilijk te raden is. Neem bijvoorbeeld alle eerste letters van de namen van jouw gezinsleden en voeg hun leeftijden toe. Een wachtwoord als ‘J14P16A43M45’ maakt het hackers al een stuk lastiger. Vind je het lastig om zelf een sterk wachtwoord te bedenken? Er zijn op internet tools te vinden die je hierbij kunnen helpen.

2. Verander je wachtwoorden regelmatig

Door om de 3 maanden je wachtwoord te veranderen, hebben hackers minder kans om jouw computer binnen te dringen. Schrijf voor jezelf altijd het nieuwe wachtwoord ergens op waar alleen jij het terug kan vinden.

3. Beveilig belangrijke documenten en gevoelige informatie

Wist je dat je belangrijke documenten en bestanden kunt vergrendelen? Naast het algemene wachtwoord van jouw computer, kun je deze bestanden voorzien van een individueel wachtwoord. Wanneer een hacker jouw computer weet binnen te dringen, kan hij alsnog niet bij jouw belangrijke bestanden.

4. Gebruik veilige wifi

Werk je soms in de bibliotheek of in een andere openbare ruimte? Dan kun je een melding van Google krijgen dat jouw gegevens niet veilig zijn. Deze melding krijg je wanneer veel mensen hetzelfde wifi netwerk gebruiken. Een hacker die op hetzelfde netwerk zit kan makkelijker een virus verspreiden, dan een hacker die jouw netwerk nog moet binnendringen. Gebruik dus het liefst een wifi netwerk waarvan je zeker weet dat het veilig is en vermijd netwerken zonder wachtwoord.

5. Zorg voor een goede virusscanner

Iedere computer heeft een betrouwbare virusscanner nodig. Een virusscanner controleert jouw computer en houdt je op de hoogte bij vreemde activiteiten. Krijg je een melding van een virus? Verwijder die dan zo snel mogelijk. Zo blijft jouw computer schoon van indringers.

Niet alle hackers zijn tegen te houden: een Data Risk verzekering beschermt jouw bedrijf

Door bovenstaande tips toe te passen maak je het hackers een stuk moeilijker om er met gevoelige informatie vandoor te gaan. Toch zijn sommige hackers moeilijk tegen te houden. Het is hun ‘werk’ om jouw informatie te stelen. De hackers verspreiden niet 1 virus, maar honderden tegelijk om hun kansen te vergroten. Aan deze cyberaanvallen verliezen Nederlandse bedrijven maar liefst 8.8 miljard euro per jaar. De financiële gevolgen voor jouw bedrijf kunnen na een cyberaanval enorm zijn. Een Data Risk verzekering is daarom onmisbaar wanneer jij vaak online transacties doet of omgaat met privacygevoelige informatie. Deze verzekering vergoedt de kosten die jouw bedrijf maakt nadat het slachtoffer is geworden van cybercriminelen. Hierbij kun je denken aan kosten voor juridische hulp, informatieherstel, IT hulp, PR hulp en omzetverlies.

Wat doe jij om te voorkomen dat hackers toeslaan op jouw computersysteem? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close