Autoverzekering: wat je allemaal moet weten

Voor je de weg op mag met jouw auto heb je minimaal een WA-autoverzekering nodig. Maar wat is de juiste autoverzekering voor jou? En wat is het verschil tussen WA, WA+ en Allrisk? In deze blog zetten we alles over autoverzekeringen voor je op een rij.

WA-autoverzekering is wettelijk verplicht

Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Je mag dus niet onverzekerd de weg op en je moet deze verzekering dus afgesloten hebben voordat je in de auto stapt. Deze verzekering dekt de schade die anderen door jou krijgen. Ben jij bijvoorbeeld per ongeluk tegen een andere auto aangereden, dan dekt deze verzekering de schade aan de andere auto. De schade aan jouw eigen auto of aan jezelf wordt niet door deze verzekering gedekt.

Beperkt casco en WA+ autoverzekering

Je hoort deze termen vaak door elkaar: beperkt casco en WA+. Wat is het verschil? Er is geen verschil. Beperkt casco betekent dat een deel van de schade aan jouw eigen auto ook gedekt is met deze verzekering. Daarom wordt deze ook wel de WA+ genoemd omdat het dus eigenlijk een soort upgrade is van de WA-autoverzekering.

Jouw auto Allrisk verzekeren

Je kunt je auto ook Allrisk verzekeren. Dan ben je gedekt voor alle schade die anderen hebben door jou en alle schade die je zelf oploopt tijdens het rijden. Dat lijkt slim, maar is niet altijd handig. Heb je een spiksplinternieuwe auto of ben je heel erg afhankelijk van jouw auto, dan is een Allrisk-verzekering verstandig. Maar heb jij al een wat oudere auto, dan kan een WA of een WA+ verzekering voordeliger zijn.

Hoe zit het met de premie van je autoverzekering?

Iedereen betaalt een andere premie voor de autoverzekering. Het grootste verschil wordt gemaakt door de schadevrije jaren. Dat komt omdat verzekeraars allerlei statistieken bijhouden en precies berekenen hoe groot de kans is dat jij schade maakt en schade claimt. Hoe groter die kans is, hoe meer premie je betaalt. Daarom betalen jongeren meer premie, want die hebben nog weinig schadevrije jaren en rijervaring. Daarom maken zij meer schade. Ook ouderen betalen meer premie, want die claimen gemiddeld meer schade.

Overzichtelijk alle dekkingen voor jouw auto

Wij maken het je graag makkelijk. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende dekkingen. Kies zelf de juiste verzekering voor jouw auto:

autoverzekering-dekking

Heb je een keuze gemaakt? Dan kun jij direct je autoverzekering berekenen!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close