Elektrisch rijden: alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds vaker zie je ze voorbijkomen op parkeerplaatsen; laadpalen voor elektrische auto’s. Elektrisch rijden is een nieuwe trend in Nederland die steeds groter wordt. Uit de Elektrisch Rijden Monitor (2018) van ANWB blijkt dat 37% van de Nederlandse consument interesse heeft in een elektrische auto. Maar is elektrisch rijden voor iedereen voordelig? In dit blog zetten wij alle voor- en nadelen op een rij.

De voordelen van elektrisch rijden

 • Kies je voor een full-electric, ook wel volledig elektrische auto? Dan is er geen CO2-uitstoot. Deze auto’s zijn beter voor het milieu vergeleken met een traditionele auto.
 • Een auto opladen is goedkoper dan tanken. Zeker wanneer je de auto thuis oplaadt met energie opgewekt uit zonnepanelen. Ook zijn ritjes naar het tankstation overbodig.
 • De overheid stimuleert elektrisch rijden met fiscale voordelen. Zo betaal je op een elektrische auto geen aanschafbelasting (BPM), geen of minder wegenbelasting (MRB) én profiteer je van een lage bijtelling.
 • Een elektrische auto is stiller dan een traditionele auto. Dit kan overigens ook als nadeel worden gezien voor andere verkeersdeelnemers.
 • Door een hoger motorkoppel trekt een elektrische auto sneller en gelijkmatiger op. Dit zorgt voor een hoger rijcomfort.
 • In een elektrische auto is sprake van minder bewegende delen. Dit zorgt voor minder slijtage en dus minder onderhoudskosten.

De nadelen van elektrisch rijden

 • Om te bepalen hoe goed een elektrische auto voor het milieu is, is het natuurlijk ook belangrijk hoe de elektriciteit, die gebruikt wordt voor de auto, opgewekt is. Hoe groener de elektriciteit, hoe milieuvriendelijker de auto.
 • Ondanks dat elektrisch opladen goedkoper is als tanken, is er ook een groot nadeel: opladen duurt langer dan tanken. Gemiddeld duurt het volledig opladen van een elektrische auto ongeveer 4 uur. Bij snellaadpalen laad je binnen 30 minuten tot 80% op. Deze palen zijn echter niet geschikt voor iedere elektrische auto.
 • Een elektrische auto heeft een kleiner bereik qua kilometers ten opzichte van een traditionele auto. De auto is dus minder geschikt voor lange afstanden.
 • De levensduur van de accu van een elektrische auto is nog onbekend. Hier komt de komende jaren waarschijnlijk meer duidelijkheid over.
 • De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt vaak hoger dan een traditionele auto. Daarom is de auto niet voor iedereen toegankelijk.
 • Door een zwaarder gewicht moeten de banden van een elektrische auto eerder vervangen worden dan de banden van een traditionele auto.

Is een elektrische auto de toekomst?

Goed voor het milieu, voordelig in gebruik, voorbereid op de toekomst… Allemaal redenen waarom Nederlandse consumenten voor een elektrische auto kiezen, zo blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor. Het aantal full-electric auto’s in Nederland is de afgelopen jaren dan ook flink gestegen.

Hoe staat jij tegenover elektrisch rijden? Verwacht je in de toekomst een elektrische auto aan te schaffen? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close