Is jouw fiets al winterklaar?

Het is alweer een aantal jaar geleden, maar ik weet het nog goed. Het was hartje winter en mijn vader waarschuwde me ’s ochtends nog even dat het glad was buiten: “Pas je wel op?” Gelukkig vertrok ik op tijd naar school en natuurlijk paste ik op. Dapper stapte ik op de fiets, het viel reuze mee met de gladheid. Ik reed een heuveltje af, volgende heuveltje op, maakte een flauwe bocht en… BOEM. Daar lag ik, één straat van huis: in de knoop met m’n fiets en veel te grote boekentas. Hardleers als ik soms ben, gebeurde me precies hetzelfde het jaar erna nog een keer. Ik vervloekte mezelf, de gladheid, mijn fiets en m’n nog steeds veel te grote boekentas, en besloot dat dit me nooit meer ging gebeuren.

Zelfverzekerd de winter door
Uiteraard kan bovengenoemde gerust worden omschreven als een gevalletje overmoed gevolgd door stupiditeit. Maar het mag duidelijk zijn dat je in de winter iets alerter moet zijn op onverwachte situaties en natuurlijk voorbereid moet zijn met een goede fietsverzekering. Daarbij is er goed nieuws. Met onze tips kun je jouw fiets namelijk prima voorbereiden op de wintermaanden.

Vijf tips voor het winterklaar maken van je fiets:

  1. Onderhoud. Daar begint het altijd mee: goed onderhoud. Zorg er vooral in de winter voor dat je fiets goed schoon is. Vuil en pekel zijn namelijk funest! Behandel je frame met een vuil- en waterafstotend middel en smeer de bewegende onderdelen, zoals je ketting, met een beetje (ketting)olie of smeermiddel. Zo voorkom je roest en is je fiets gemakkelijk schoon te houden. Vergeet ook niet je remmen te controleren en bij te stellen. Je wilt natuurlijk niet dat deze je op een gure dag in de steek laten.
  2. Verlichting. Je wilt op de weg goed kunnen zien, maar ook gezien worden. Zorg daarom, zeker in de donkere dagen, voor goede verlichting op je fiets. Daarmee voorkom je bovendien een boete van maar liefst € 55!
  3. Accu. Heb je een elektrische fiets? Let in de wintermaanden dan extra op je accu. Door de kou neemt het vermogen namelijk af. Handig om rekening mee te houden wanneer je met de fiets op pad gaat. Gebruik je je elektrische fiets in de wintermaanden niet? Berg de accu dan, voor ongeveer 80% opgeladen, op in een ruimte waar het tussen de 10 en 30 graden is. Laad deze vervolgens één keer in de maand opnieuw even op, zo blijft de accu in topconditie.
  4. Verstel je zadel. Zet je zadel iets lager dan normaal zodat je nog wel lekker kunt trappen, maar bij gladheid ook snel met beide benen op de grond staat. Zo verklein je de kans op valpartijen.
  5. Winterbanden. Tot slot is er voor de stuntelaars zoals ik goed nieuws: winterbanden voor de fiets! Door het speciale rubber en profiel zorgen deze banden voor extra grip op gladde wegen en verkleinen ze de remweg. Natuurlijk moet je de banden in de zomer wel weer omwisselen. Dat betekent extra werk. Zie je het niet zitten om twee keer per jaar je fietsbanden te verwisselen? Zorg dan in ieder geval voor banden met voldoende profiel en breng je banden goed op spanning.

Zelfverzekerd fietsen
Als ervaringsdeskundige voel ik me toch genoodzaakt het volgende niet onvermeld te laten. Mocht het spekglad zijn buiten en moet je toch met de fiets op pad? Verminder je snelheid, word niet overmoedig en stap desnoods op de echt gladde (niet gestrooide) straten even af. Simpel, maar doeltreffend. Deze aanpak heeft mij inmiddels al ruim 10 jaar een nieuwe valpartij bespaard.

Ben jij wel eens gevallen met de fiets? Of heb jij een goede tip om je fiets winterklaar te maken? Ik hoor het graag!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close