Gehoorschade op de motor: zo voorkom je het

Als motorrijder herken je het vast wel: je scheurt heerlijk over de snelweg, totdat je last krijgt van vervelende windruis langs je helm. Waarschijnlijk besteed je er niet teveel aandacht aan en rijd je lekker verder. Als je afstapt hoor je de ruis nog na in je oren. Of, als het tegenzit, hoor je een aanhoudende piep. Meestal verdwijnt die na een tijdje weer. Maar wist je dat motorrijden ook kan leiden tot blijvende gehoorschade?

Hoe ontstaat gehoorschade op de motor?

Wanneer je met de motor op de snelweg rijdt krijg je te maken met hoge geluidsfrequenties. Vanaf 80dB kan geluid voor gehoorschade zorgen. Uit onderzoek blijkt dat motorrijders op de snelweg te maken krijgen met veel hogere geluidsfrequenties:

  • Bij een snelheid van 100 km per uur is de geluidsfrequentie 94dB. Met deze snelheid loop je na 15 minuten kans op een gehoorbeschadiging.
  • Rij je 120 km per uur? Dan loopt de geluidsfrequentie op tot 98dB. Je kunt dan na 7 minuten al gehoorbeschadiging oplopen.
  • Rij je 140 km/u? Dan moet je helemaal voorzichtig zijn: na 3 minuten is de geluidsfrequentie 102 dB en loop je risico op een gehoorbeschadiging.

Gelukkig kun je hier gemakkelijk iets tegen doen.

Voorkom gehoorschade: gebruik oordopjes

In het vliegtuig worden ze al een tijdje gebruikt: de oordopjes. Motorrijders zijn hier nog minder bekend mee. Dat moet veranderen volgens de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Zij raden sinds kort alle motorrijders aan om oordopjes te gebruiken. Deze filteren extreem geluid. Hierdoor wordt de kans op een gehoorbeschadiging flink kleiner.

Welke oordopjes kun je het beste gebruiken?

Het is belangrijk dat de oordopjes de windruis tegenhouden. Ze moeten alleen niet al het geluid uitsluiten. Je moet natuurlijk nog wel kunnen horen wat er om je heen gebeurt. Daarnaast is het belangrijk dat de oordopjes goed zitten. Er zijn een paar soorten waar je uit kunt kiezen:

  • Lamellen oordopjes: deze filteren extreem lawaai. De oordopjes zijn gemaakt van siliconen en zijn zelfs op maat te maken. Ze gaan lang mee, maar het materiaal is wat stug.
  • Otoplastieken oordopjes: dit zijn op maat gemaakte oordopjes, waardoor ze altijd perfect passen. De oordopjes zorgen ervoor dat extreem lawaai gefilterd wordt, terwijl je het omringende verkeer en het geluid van jouw tweewieler nog kunt horen.
  • Motosafe oordopjes: deze oordopjes zijn speciaal ontwikkeld voor motorrijders. Ze worden gemaakt van een speciale kunststof die ervoor zorgt dat het oordopje zich aanpast aan de vorm van jouw gehoorhang. Ze passen dus altijd perfect, zijn comfortabel in gebruik en minder kostbaar dan de op maat gemaakte oordopjes.

Zorg naast een goede gehoorbescherming ook voor een goede motorverzekering. Zo ga jij altijd zelfverzekerd de weg op.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close