Groene kaart: Lang niet overal verplicht, maar wél verstandig!

Iedereen met een autoverzekering of motorverzekering ontvangt na het afsluiten van de verzekering een groene kaart. Vroeger was het verplicht om deze kaart altijd bij je te hebben. Sinds 1972 is dit in de meeste landen echter niet meer verplicht. Maar wat is een groene kaart eigenlijk en waar heb je deze dan voor nodig?

Wat is een groene kaart?

Een groene kaart is het verzekeringsbewijs van jouw auto. Op dit verzekeringsbewijs vind je alle informatie over jouw afgesloten verzekering. Zo vind je:

 • Het kenteken van de auto die verzekerd is
 • De periode waarin de kaart geldig is
 • Het kaartnummer dat je in geval van schade invult op het Europees Schadeformulier
 • Landen waar je verzekerd bent
 • Telefoonnummers die je kunt bellen bij pech- en hulpverlening (alleen als je deze dekkingen verzekerd hebt)

In welke landen is een groene kaart verplicht?

In de meeste landen is het niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Toch is het verstandig om dit document mee te nemen als je weggaat met je auto of motor. Zo ben je altijd in het bezit van belangrijke informatie en telefoonnummers. Benieuwd in welke landen de groene kaart wel of niet verplicht is?

Wel verplicht* Niet verplicht
Albanië Alle EU-landen
Bosnië en Herzegovina Andorra
Iran IJsland
Israël Liechtenstein
MacedoniëMarokko Noorwegen
Moldavië Zwitserland
Marokko
Montenegro
Oekraïne
Rusland
Servië
Tunesië
Turkije
Wit-Rusland

*In landen waarin de groene kaart verplicht is, moet de kaart ook daadwerkelijk groen zijn.

Heb je een tweede groene kaart nodig bij een caravan of aanhanger?

In Nederland en in alle landen die op de groene kaart staan, zijn de caravans en aanhangers altijd meeverzekerd met een WA-dekking. Je huidige kaart is in deze landen dan ook voldoende.

Heb je een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kg? Of ga je naar Duitsland, Polen of Spanje op vakantie? Dan heb je wel een aparte groene kaart nodig voor je caravan of aanhanger. Dit geldt ook als je alleen door deze landen heen rijdt. Deze tweede kaart kan je eenvoudig opvragen bij je verzekeraar. Zo kan je zelfverzekerd op reis!

Meer weten over de groene kaart?

Tags

Gerelateerde berichten

55 Comments

 1. Misschien een overbodige vraag maar ik neem aan dat men de “groene” kaart ook op wit papier kan worden geprint?

  1. @ J.H.W. Geurts: De groene kaart mag inderdaad op wit papier geprint worden. In de tabel kan je zien in welke landen de kaart wel/niet verplicht is. In de landen waar de kaart niet verplicht is, hoeft de kaart niet groen te zijn.

 2. mijn echtgenoot ziet het zelf printen van de groene kaart niet zitten. Is er een mogelijkheid om deze toch toegezonden te krijgen? Anders wil hij op zoek naar een andere autoverzekering

  1. @ Margreet Blokhuis: Jullie huidige groene kaart is nog geldig tot 01-01-2015. Het is voor jullie daarom nog niet nodig om de groene kaart te printen.

 3. Ik kom erg frequent in België, mag ik dan zonder enig probleem met de “groenekaart” op een wit printblad hebben? Zo nee, levert u dan groene printbladeren mee?

  1. @ P.E.J. Bleijenbergh: Je kan jouw huidige groene kaart nog gebruiken tot 09-08-2014. Als je daarna naar België gaat, heb je inderdaad een groene kaart nodig. Het is het handigst als je ons tegen die tijd een mailtje stuurt.

 4. Een beetje dom, maar ik zie nergens staan waar en in welk land de kleur van de kaart groen moet zijn.
  Bv Frankrijk Duitsland Oostenrijk Italië kan hij zwart wit zijn en in België?

  groet.

 5. goede morgen

  ik ben bij u al heel wat jaartjes verzekerd
  geld dit ook voor ons van de groene kaart
  want ik heb geen printer in huis dus weet ik niet of ik mijn groene kaart thuis krijg.
  graag hoor ik dit van u.

  met vriendelijke groet Robert en Jolanda

 6. Mijne heren,

  Leuk van u deze actie ,maar hoe moet het met het afdrukken?
  U kunt nu wel zeggen leuk en aardig,maar wie drukt die kopie af!
  Ik heb geen printer,dus wat nu?

  Met vriendelijke groeten,

  G.Vermulst

  1. @ G. Vermulst: Jouw huidige groene kaart is nog geldig tot 01-02-2015. Het is voor jou nog niet nodig om een groene kaart te printen.

 7. Ik rijd regelmatig door of naar Belgie.
  Moet ik dan zelf een kaart in het groen uit printen of kan ik bij jullie dan nog een groene kaart aanvragen?

 8. Zal ten zeerste een anderen verzekeringsmaatschappij zoeken,dit is de kosten en de zorg dat je er een hebt bij de consument neer leggen,leven de service.b.v.d.

 9. Wilt u mij nog 1 keer een groene kaart sturen want heb wel een mail gehad maar geen bijlage waar ik hem kan openen en uitprinten.

  Mvg R. Hoxhaxhiku

  1. @ Willie Robben: We hebben je een mail gestuurd met instructies. Als je nog vragen hebt, kan je op die mail reageren :).

 10. Heb van jullie geen mail ontvangen. Wil graag de groene kaart per post ontvangen, omdat ik zelf niet kan printen.

  1. @ Willie Robben: We hebben de mail gestuurd naar het Casema mailadres. Als het goed is, heb je inmiddels twee mails ontvangen.

 11. Ik wil ook graag gewoon in bezit zijn van een “groene” kaart. Kom ook nog wel eens in België…Geen idee wanneer de huidige verloopt hoor, maar het lijkt mij een beter idee dat jullie een mailing lijst aanmaken -van klanten die bezwaar hebben om zelf te printen- om dit bij te houden, i.p.v. het bij jullie klanten neer te legggen? Een beetje service mag toch ook nog wel?

 12. Indien de papieren groene kaart niet meer wordt toegezonden ben ik verplicht kosten (printen/gekleurd papier) te maken. Dat houd voor mij als grensbewoner met België in, dat de verzekering voor mij duurder is geworden. Ik vind het een lovend streven om alles digitaal te maken om de kosten te drukken, maar dat is wel op kosten van de klant.

 13. Wij wonen in Zuid-Limburg en onze dochter in België. We komen dan ook een aantal keren per maand met de auto in België. Graag standaard de groene kaart toesturen. Mvg

 14. Heb jullie vorige week een vraag gesteld. Heb hierop nog steeds geen antwoord ontvangen.
  Mijn vraag is: de groene kaart is geldig t/m 1 juni 2014. Deze had ik al in mijn bezit bij het afsluiten van mijn verzekering vorig jaar.
  Wil graag een groene kaart ontvangen die geldig is t/m het einde van het jaar.

 15. Ik heb de groene kaart net als PDF gedownload, maar de resolutie is erg laag. Zelfs of op het scherm is te tekst nauwelijks duidelijk te lezen. Laat staan op een zelf geprinte versie. Kunt u de kwaliteit van de PDFs a.u.b. verhogen?

 16. Wat een onzinnig gedoe met dat zelf uitprinten
  Ik wil gewoon een groene kaart opgestuurd krijgen,of moet ik na al die jaren een verzekering maatschappij nemen die niet zo moeilijk doen.
  Mvgr. J Hof

 17. Wat een onzinnig gedoe. Even de grens over is er dus niet bij. Moet je van tevoren dus plannen… BELGIË IS EEN BUURLAND HOOR.
  En voor hetzelfde geld veel minder service …

  Doe gewoon zou ik zeggen

 18. De stelling dat in België een Groene Kaart nodig is klopt niet. De Belg heeft een GK nodig maar een Nederlander bijvoorbeeld niet. Dat is te lezen in het Koninklijk besluit houdende de inwerkingtreding en uitvoering van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen. De link naar het KB treft u hierbij aan.http://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/kb-130291/598-art1-8
  Overigens is het wel zo dat niet alle agenten in België hiervan op de hoogte zijn.

 19. Ik heb geen groene kaart gekregen via de mail en ik heb geen printer. Zou graag 1 opgestuurd willen hebben.

 20. Ik wil graag groene kaart hebben i.v.m. met reis naar Montenegro, ik heb al twee keer naar u ge-emailed maar nog steeds geen antwoord ontvangen!

 21. Hallo,mijn groene kaart is verlopen op 1-8-14 ik ga echter vlak voor die tijd naar Frankrijk op vakantie,en ik kom sowieso bijna elke dag in belgie dus ik zou graag de groene kaart met de post willen ontvangen,het zou het fijnste zijn als jullie hem alvast zouden kunnen opsturen met begindatum 1-8-14 als mijn groene kaart verloopt heb ik teminste de andere ook direct bij op vakantie,hoop spoedig iets te horen.mvg jeroen

  1. @ Jeroen: Wij hebben pas per 01-08-2014 een nieuwe groene kaart voor jou. Voor die tijd kunnen we alleen je huidige groene kaart sturen. Natuurlijk ontvang je op 01-08-2014 direct jouw nieuwe groene kaart per mail. Je kan de kaart dan zelf uitprinten op je vakantieadres. Heb je nog een vraag? Stuur dan gerust een mail naar: klantenservice@verzekeruzelf.nl.

 22. Onze dochter woont in België, dus een groene kaart is een vereiste. Ik wil deze graag per omgaande per post!

  1. @ Nanny van de Sande: jouw groene kaart is nog geldig tot januari 2015. Of ben je de groene kaart verloren?

 23. Ik had deze vraag wel al in de comments verwacht, maar hij is er niet, dus stel ik hem zelf.
  Waarom is België (als inwoner van Zeeuws-Vlaanderen geraak je gauw in België verzeild) het enige EU-land dat de groene kaart nog verplicht stelt?
  Ik neem aan dat de regling uit 1972 een of ander EEG-verdrag is en aangezien België ook een EU-land is, is het dus niet meer dan logisch dan dat België hier ook aan zou MOETEN meewerken.

 24. Van verzekeringsmaaschappij ENRA kreeg ik bij jaarlijkse polisverlenging voor een snorfiets van 10 jaar oud . Voor afgifte van ‘papieren’ polis en groene kaart wordt -in 2016 voor de eerste keer- Euro 5 in rekening gebracht.

  Snorfiets zal NOOIT in het buitenland komen. Is er in NL een wettelijke plicht de kaart bv bij politiecontrole te kunnen tonen??

  Horen die nu in rekening gebrachte Euro 5 Poliskosten onder de zakelijke kosten van de Verzekeringsmaatschappij of moet de verzekeringsnemer die betalen?

  1. Hoi Rien.ah, in Nederland is het niet verplicht de groene kaart bij je te hebben. Toch is dit wel verstandig, zodat je altijd je verzekeringsgegevens bij de hand hebt. Bij Verzekeruzelf.nl versturen we geen papieren per post maar ontvang je alles per e-mail. Daarom betaal je bij ons geen kosten voor je polisblad of groene kaart. Je kunt bij je eigen verzekeringsmaatschappij nagaan waarom ze dit jaar voor het eerst kosten in rekening brengen voor het toesturen van deze papieren.

  1. Hoi Jon, een groene kaart voor de caravan kun je opvragen bij de autoverzekering. Wanneer je het kenteken en type van de caravan doorgeeft aan de autoverzekeraar, kan deze de groene kaart opmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close