Skiën of snowboarden? Draag jij een helm tijdens de wintersport?

Ik was 9 jaar toen ik voor de tweede keer ging skiën. Zelfverzekerd als ik was hoefde ik natuurlijk geen helm meer op. Ik had toch al een keer geskied? Ik wist heus wel hoe het moest! Maar zoals je als klein meisje nog niet veel hebt in te brengen, ging ik toch met knalroze helm de berg op. Eenmaal boven aan de berg kon ik niet wachten om zo snel mogelijk weer naar beneden te skiën. Als een kamikazepiloot ging ik de piste af. Heerlijk! Maar halverwege de afdaling wist ik niet meer hoe ik moest remmen. Help? Iemand? En hoe moest ik ook alweer bochtjes maken? Verlamd van paniek ging ik in een rechte lijn naar beneden. En liet daar nou net een boom staan. BOEM! Vol er tegenaan. Gelukkig had ik mijn afzichtelijke roze helm op en viel de schade mee. Met de schrik nog in mijn benen kon ik ’s middags, zonder letsel, gewoon weer de piste op.

Skiën zonder helm

Toch is uit onderzoek gebleken dat veel mensen nog erg eigenwijs zijn en zonder helm blijven wintersporten. Van de skiërs heeft 62% nooit een helm op en bij de snowboarders is dat ook nog 35%. Onbegrijpelijk! Iedereen is altijd bezig met zijn gezondheid en beschermd zich tijdens “gewone” sporten met kniebeschermers, bitjes, legguards, etc. Maar tijdens de wintersport willen we ons vrij voelen en daar past geen helm bij? Denk dan maar eens goed na over de letselschade die je kunt oplopen aan je hoofd. Geblesseerd raken aan het hoofd kan leiden tot concentratieverlies, geheugenverlies, chronische hoofdpijn of in sommige gevallen zelfs de dood. Ernstige gevolgen waar je best wel even bij stil mag staan. En nu je waarschijnlijk sowieso even stil bent, kunnen we het meteen hebben over de maatregelen die je nu gaat treffen. Want je staat nu vast te popelen om een helm aan te schaffen.

Zelfverzekerd de berg af

Natuurlijk begrijp ik dat jij denkt dat het dragen van een helm niet bijdraagt aan jouw imago. Toch hoeft het dragen van een helm tegenwoordig helemaal niet meer suf te zijn.  Uiteraard moet je er allereerst voor zorgen dat de helm goed past, lekker zit, voldoet aan de norm, etc. Maar als je de juiste helm hebt gevonden, kan je beginnen met het “pimpen” van je helm. Zo zijn er steeds meer websites waar je jouw helm zelf kan ontwerpen. Met de leukste printjes en accessoires voor op je helm, loop je er nog steeds helemaal hip bij! Kijk bijvoorbeeld naar leuke skins, gadgets en (baard)mutsen voor over je helm. En bedenk je ook: als iedereen straks een helm draagt, word jij alleen maar gek aangekeken als je er geen op hebt. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je tevreden bent over jouw design.

p.s.: Een helm beschermd natuurlijk niet tegen alles. Om helemaal onbezorgd van de berg te roetsjen, is het verstandig om ook even stil te staan bij je verzekeringen. Kijk daarom eens naar onze reisverzekering. Deze kan je zelfs uitbreiden met de wintersportverzekering!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close