Help, ik heb schade door mijn kinderen! Ben ik hiervoor verzekerd?

We beleven rare tijden met het coronavirus. De hele dag thuis, met ons gezin. Kinderen mogen niet naar school, ouders mogen niet naar kantoor. Een hele opgave om iedereen te vermaken én alle energie kwijt te raken. De hele dag thuis kan ongelukjes met zich meebrengen. Zo gaat er weleens iets kapot in of rondom huis. Hoe zit het dan eigenlijk met je verzekering? Wij leggen het aan je uit in dit blog!

Grotere kans op schade door kinderen

We proberen alle ballen in de lucht te houden. Tijdens het werk geven we onze kinderen thuis les. Vanuit school krijgen we opdrachten die we onze kinderen laten maken. Vaak zijn ze hier zo’n halve dag mee bezig. Maar wat doe je de rest van de tijd? Door het mooie weer laat je je kinderen lekker buiten spelen. De kinderen vermaken zichzelf wel en bedenken allerlei leuke spelletjes.

Maar dan… Tijdens die call met collega’s had je je aandacht ergens anders. En meteen is het raak: een voetbal tegen het raam van de buurman. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo zie je maar weer. Helaas zit er nu een barst in de ruit. Ben je verzekerd voor schade door kinderen?

Wanneer ben je als ouder aansprakelijk?

Als ouder ben je aansprakelijk voor je kinderen tot 14 jaar. Daarna is een kind (deels) zelf verantwoordelijk. Wel kun je als ouders nog aansprakelijk gesteld worden bij nalatigheid. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor jou en je kinderen niet onverstandig. Je kind staat ook na de leeftijd van 14 jaar gewoon op je polis, tenminste…als je je kinderen opgeeft bij je verzekeraar. Dit doe je door een polis af te sluiten voor je hele gezin. Zo zijn zelfs je huisdieren verzekerd!

Let op! Studerende kinderen zijn tot 27 jaar meeverzekerd op de polis van hun ouders. Daarna moeten ze zelf een verzekering regelen.

Welke schade is wel óf niet gedekt?

Schade op de aansprakelijkheidsverzekering

Veroorzaakt je kind schade aan spullen in je woning die eigendom zijn van iemand uit hetzelfde gezin? Dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet. Gaat het om letselschade? Dan gelden er andere richtlijnen. Val je ongelukkig doordat je kind speelgoed heeft laten slingeren en raakt je gebit beschadigd? Maak dan aanspraak op je aansprakelijkheidsverzekering.

Ook wanneer het om schade gaat aan spullen van iemand anders, die niet op dezelfde polis staat, biedt de aansprakelijkheidsverzekering oplossing. Je verzekering vergoedt in veel gevallen de schade. Wel wordt bij een dergelijke schade altijd gekeken naar de verantwoordelijkheid. Heeft je zus je dochter van 2 jaar op schoot en maakt zij schade aan de bril van je zus? Dan was je zus verantwoordelijk om op te letten of er niets kapot gaat. Een kind van 2 jaar maakt nu eenmaal onverwachte bewegingen.

Schade op de inboedelverzekering

Tijdens de coronacrisis is de schermtijd van kinderen op tablets, laptops en telefoons in veel gevallen een stuk hoger. Grotere kans op schade aan het scherm dus! Een aansprakelijkheidsverzekering is dan niet geschikt. Ook met een standaard inboedelverzekering zijn deze schades niet gedekt. Heb je echter een allrisk of complete dekking? Dan heb je kans dat deze schade wél gedekt is. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van je verzekering.

Schade op de opstalverzekering

Maakt je kind schade aan je woonhuis, door bijvoorbeeld een voetbal tegen het raam te schoppen? Dan is het afhankelijk van de gekozen dekking of je hiervoor verzekerd bent. Glasdekking verzekert schade aan je ruiten van je woonhuis. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van je opstalverzekering.

Wat moet ik doen als ik schade heb?

Bij schade meld je je schade online in je digitaal dossier. Zorg altijd dat je de situatie zo volledig mogelijk omschrijft. Er zitten namelijk veel grijze gebieden in (aansprakelijkheids)schades. Voeg daarom ook foto’s en documenten toe. Is je melding niet compleet of onduidelijk? Dan neemt je verzekeraar contact met je op om de situatie te bespreken.

Bekijk afhankelijk van de schade op welke verzekering je je schade claimt. Bij een inboedelverzekering met nieuwwaardedekking, krijg je bijvoorbeeld vaak een hoger bedrag uitgekeerd dan bij je aansprakelijkheidsverzekering. Die vergoedt namelijk meestal de dagwaarde.

Heb je nog tips om schade door kinderen te voorkomen? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close