Help! Mijn kind gaat autorijden

Wat voor gevolgen heeft dit voor mijn autoverzekering?

Kleine jongens en meisjes worden groot… Want eindelijk is het zover! Je zoon of dochter mag op voor zijn of haar rijbewijs. Spannend! Er komt natuurlijk meer bij kijken. Want wat voor gevolgen heeft dit voor je autoverzekering? Waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit blog lees je alles over of je kind mag autorijden in jouw auto.

Mag mijn kind autorijden in mijn auto?

Yes, geslaagd! Voor je zoon of dochter natuurlijk super leuk dat het gelukt is. Maar mag je kind nu eigenlijk in jouw auto rijden? Natuurlijk mag dat. De auto uitlenen aan je kind is geen probleem. Maar let op! Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Wordt je kind regelmatige bestuurder van de auto?

Wanneer je kind af en toe een keer jouw auto gebruikt is dit geen probleem. Het is zelfs niet nodig om dit vooraf bij je verzekeraar te melden. Gebruiken jouw kinderen de auto vaker dan jijzelf? Geef ze dan op als regelmatige bestuurder. De verzekeraar maakt namelijk een inschatting van het risico, en dus de premie die je moet betalen, op basis van de regelmatige bestuurder. Daarnaast kan het voor jouw zoon of dochter diverse voordelen hebben.

Schadevrije jaren opbouwen

Een autoverzekering voor jongeren onder de 24 jaar is duurder dan voor oudere bestuurders. Het eigen risico is vaak hoger en er zijn nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Toch is je zoon of dochter verplicht de autoverzekering op zijn of haar naam af te sluiten als het de auto van je kind is. Dit heeft ook voordelen voor je kind: hierdoor bouwen zij namelijk zelf schadevrije jaren op. Voor jou als ouder het voordeel dat eventuele schade door je kind niet ten koste gaat van jouw opgebouwde schadevrije jaren. Ook kan een autoverzekering die onterecht op naam staat van de ouders gezien worden als fraude. Dit kan gevolgen hebben bij de uitkering van schade.

Valt schade binnen de dekking van je autoverzekering?

Natuurlijk ga je er niet van uit… Maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Het kan dus ook jouw kind overkomen. Valt deze schade gewoon binnen de dekking van je autoverzekering? Het antwoord daarop is ja. Wel kan er een hoger eigen risico zijn of heeft dit invloed op je opgebouwde schadevrije jaren. Alle informatie vind je in de voorwaarden van je autoverzekering.

Gaat jouw kind bijna autorijden en vind je dit spannend als ouder? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close