Is Henk de oudste motorrijder van Nederland?

Henk is 80 jaar, heeft een motorverzekering bij Verzekeruzelf.nl en stapt nog elke week op zijn motor. Samen met zijn motorclubje maakt hij mooie dingen mee. Daarom gingen wij op donderdag 31 maart bij hem op bezoek. Aan ons de eer om Henk het hemd van het lijf te vragen.

U gaat meteen rijden als het motorseizoen begint?

Ja, zeker. Dit weekend gaan we rijden! Ik moet ook wel meteen toegeven dat ik een ‘mooi-weer-rijder’ ben.

Wat voor motor rijdt u?

Ik heb een Honda Deauville. Tot vorig jaar had ik een Honda Pan European. Toen heb ik hem ingeruild voor de meer lichtere, moderne en veilige Honda Deauville, met ABS en gescheiden remsysteem bijvoorbeeld.

Rijdt u nog veel?

Iedere woensdagmiddag gaan we rijden. We hebben een clubje van zes. Om 13:30 komen we – uit automatisme – bij elkaar, om vervolgens een mooie rit te maken. Dan rijden we zo’n 150 tot 170 kilometer en zijn we rond 17:00 terug. Na de rit gaan we altijd nog een hapje eten bij iemand van de club.

Mag uw partner ook mee tijdens deze woensdagmiddagritten?

Nee, nee, nee, nee. Kom op zeg!

Zijn de andere clubleden van dezelfde leeftijd?

Er zijn twee 80’ers, één van 78, één van 74, één van 72 en de jongste is 64. Die van 64 is dus nog maar een jonkie.

Hoe is de club ooit ontstaan?

Eén van de leden en ik hebben de club opgericht. We zaten samen in de muziek. Op dinsdag hadden we altijd repetitie en als het dan de dag erop goed weer werd, spraken we af om te gaan rijden. Zo kwamen er steeds meer leden bij, maar meer dan zes willen we er niet. Het is een heel hecht clubje, dat al ruim 20 jaar bestaat. Eén keer per jaar gaan we een weekje weg met de motor. Begin juni is het weer zover.

Waar gaan jullie in juni naartoe?

We blijven in de buurt dit keer, omdat bij één van de leden een vervelende ziekte is geconstateerd. We gaan naar het Sauerland, zodat we snel naar huis kunnen als dat nodig is. We hebben wat Europa betreft wel overal gezeten: Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen. Hartstikke leuk, die vakanties!

Heeft u uw hele leven al motor gereden?

Niet helemaal. Vroeger in dienst reed ik wel eens op een motor. Nadat ik ging trouwen en kinderen kreeg, heb ik jaren niet meer op de motor gezeten. Totdat mijn zoon 22 werd en zei: “Pa, ik voel er wel wat voor om mijn motorrijbewijs te gaan halen.” Op dat moment zei ik: “Dan wacht je nog een jaar. Als je 23 bent vind ik het best, maar dan onder één voorwaarde: dan gaan we samen.” Dus toen heb ik ook weer lessen genomen en ben ik opnieuw op geweest voor mijn rijbewijs. Mijn zoon is nu 54, dus dat is inmiddels alweer even geleden…

Heeft u tijdens uw tours of motorvakanties ooit iets geks meegemaakt?

Eén keer waren we in Frankrijk op vakantie en toen reden we verkeerd, dus moesten we keren. We moesten alleen keren op een behoorlijk hellende weg. Twee van onze leden rijden een Harley. Eén van de Harley-rijders probeerde zijn zware motor te keren, maar dat ging natuurlijk niet goed. Even later hoorde we: “Help, help.” Toen we keken lag hij met zijn grote snor onder zijn motor. Stiekem hebben we toen best gelachen. Dus één tip: keer nooit op een steile helling.

Waar rijdt u het liefst?

We nemen nooit de autobaan. We rijden altijd op ons gemak over B-weggetjes, door mooie dorpjes. Onze voorrijder was vroeger werkzaam bij Ormet, een melkfabriek hier uit de buurt. Hij is de man die voor Ormet de melktanken bij de boeren moest promoten. Hij kent alle boeren en dus ook alle wegen hier in de omgeving. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa kent hij trouwens de weg. Als we gaan rijden in het buitenland, gaat hij ook altijd ’s ochtends vroeg op pad om de hele omgeving te verkennen. Handig, zo’n man!

Wat zijn voor u de grootste voordelen van het motorrijden?

Het is een hobby: ik ben gewoon besmet. Anders had ik dat ding al lang weggedaan. Je voelt je natuurlijk ook veel vrijer op de motor. Ik kan het gelukkig geestelijk en lichamelijk nog goed.

>> Bereken de premie voor jouw motorverzekering

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close