Hoe kan ik mijn verzekeringen vergelijken?

In Nederland is de WA-verzekering voor motorvoertuigen en de zorgverzekering verplicht. Naast verplichte verzekeringen zijn er ook nog verschillende verzekeringen niet verplicht, maar wel verstandig om te overwegen. Zo blijkt uit een publicatie van het Europees statistiekbureau Eurostat dat 4,2% van het huishoudgeld in Nederland opgaat aan verzekeringen. Dit is het hoogste percentage van alle EU-landen. Als je al je lopende verzekeringen kritisch bekijkt, kun je vaak een hoop geld besparen. Weten hoe? In dit blog vind je eenvoudige tips!

Hieronder een overzicht van alle verzekeringen waarbij vergelijkingstips worden gegeven. Direct kijken hoe je een bepaalde verzekering vergelijkt? Klik dan op de verzekering die je wilt vergelijken!

Auto- en motorverzekering vergelijken

Een motorvoertuig verzekeren is voor veel mensen een grote uitgave. Gelukkig kun je er ook veel geld op besparen en dat is lang niet zo moeilijk als iedereen denkt. Lees hieronder de praktische tips om te besparen op je autoverzekering of motorverzekering.

Kijk naar je dekking

Weet jij wat de leeftijd van je auto of motor is? Veel mensen weten de leeftijd niet en betalen te veel premie voor hun verzekering. Je betaalt te veel premie voor je voertuig als de dekking niet meer past bij de leeftijd van je auto of motor. Maar hoe weet je welke dekking bij de leeftijd van je voertuig past? Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is:

  • Mijn voertuig is jonger dan 5 jaar: vaak gekozen voor WA Volledig Casco (ook wel Allrisk)
  • De leeftijd van mijn voertuig is tussen de 5 en 10 jaar: vaak gekozen voor WA Beperkt Casco
  • Mijn voertuig is ouder dan 10 jaar: vaak gekozen voor WA

Let op! Heb je een lening afgesloten om je auto te kunnen kopen? Dan is het verstandig om een WA Volledig Casco verzekering te overwegen.

Voor de motorvoertuigenverzekering geldt: hoe hoger de dekking, hoe hoger de premie. Logisch natuurlijk. Daarom kan je dus flink besparen door de dekking van je verzekering op tijd aan te passen aan de leeftijd van je voertuig. Jouw persoonlijke wensen zijn natuurlijk ook van belang bij de keuze voor de juiste dekking. Benieuwd wat elke dekking precies inhoudt? Dat lees je hier.

Tweede gezinsautoverzekering

Beschik je over een tweede auto? Veel verzekeraars hebben een tweede gezinsautoverzekering. Daarmee krijg je dezelfde korting op je premie als je hebt op je eerste autoverzekering.

Bekijk je eigen risico

Je eigen risico is het gedeelte van de schade dat je moet betalen. Heb je een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco verzekering? Dan is het mogelijk dat je bij schade een eigen risico moet betalen. Verhoog je dit risico? Dan betaal je minder premie. Dit kan je veel geld besparen. Wel heb je bij schade natuurlijk een hogere rekening.

Overweeg een schade zelf te betalen

Heb je schade gereden? Afhankelijk van de hoogte van het schadebedrag kun je overwegen om de schade zelf te betalen. Zo voorkom je dat je schadevrije jaren verliest. Per gereden schade worden er namelijk vijf jaren in mindering gebracht op je schadevrije jaren. Hierbij geldt: hoe minder schadevrije jaren, hoe hoger de premie. Overleg daarom met je verzekering wat in jouw situatie verstandig is. Wil je hier meer over weten? Lees alles over schadevrije jaren.

Voorkom dat je dubbel verzekerd bent

Jezelf dubbel verzekeren is weggegooid geld. Jammer genoeg komt dit vaak voor bij de aanvullende dekkingen bij een auto- of motorverzekering.

  • Controleer of je bij je rechtsbijstandsverzekering al een dekking hebt voor verkeer. Dan hoef je deze dekking namelijk niet meer af te sluiten bij je auto- of motorverzekering.
  • Controleer ook of pechhulp al via je merkdealer verzekerd is. Zeker bij nieuwere auto’s is dit soms de eerste jaren meeverzekerd. Heb je een pechhulpdekking via een wegenwachtdienst? Overweeg om deze dekking bij je verzekering af te sluiten. Dit is vaak een stuk voordeliger!

Opstal- en inboedelverzekering vergelijken

Een opstal- en inboedelverzekering zijn niet wettelijk verplicht, maar wél verstandig. Vaak heb je een opstalverzekering nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten. De bank wil namelijk risico’s uitsluiten en zorgen dat schade aan je woning goed hersteld wordt.

Ook zijn alle spullen in jouw woning zijn bij elkaar veel waard. Met een inboedelverzekering ben je goed verzekerd voor schade aan deze spullen.

Benieuwd waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstal- en inboedelverzekering? Lees hieronder onze tips.

Eén verzekeringsmaatschappij

De meeste mensen sluiten een opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij af. Dit bespaart geld en gedoe en het voorkomt een overlap of gaten in de dekking. Verzekeraars geven daarnaast vaak korting als je meerdere verzekeringen afsluit in bijvoorbeeld een verzekeringspakket.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Met een Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat krijg je bij veel verzekeraars korting op je premie. Daarnaast wordt bij een inbraak meestal alle schade vergoed. Meer weten over het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Lees het in dit blog.

Opstal- en inboedelverzekering opnieuw vergelijken

Wanneer moet ik mijn opstal- en inboedelverzekering opnieuw vergelijken? De meeste mensen vergelijken hun verzekeringen bij onderstaande gebeurtenissen:

  • Bij een wijziging in de gezinssamenstelling
  • Bij een verhuizing
  • Na een verbouwing van je woning: zo vermijd je onderverzekering.
  • Bij wijzigingen in je woning, zoals een nieuwe keuken of badkamer

TIP! Het is verstandig om sowieso eens in de drie jaar je verzekeringen te vergelijken.

Overige tips

  • Woon je in een appartement? Voorkom dubbele verzekering. De opstalverzekering is dan vaak geregeld door de verhuurder, je hoeft zelf alleen een inboedelverzekering te overwegen.
  • Heb je jouw woning luxe afgewerkt? Dan kan de standaard herbouwwaarde te laag zijn. Dit is het bedrag dat nodig is om een woning te herbouwen en wordt standaard berekend door de verzekeraar. De meeste mensen kiezen daarom in dat geval voor een hoger verzekerd bedrag.
  • Beschik je over kostbare bezittingen zoals sieraden? Controleer dan goed de dekkingen en voorwaarden van je inboedelverzekering.

Reisverzekering vergelijken

Een (doorlopende) reisverzekering is zeker niet overbodig als je graag op vakantie gaat. Wanneer er tijdens je vakantie iets gebeurt, is het prettig om verzekerd te zijn voor onverwachte kosten. Lees hoe je kunt besparen op je reisverzekering.

Check je dekkingen

Het is verstandig om regelmatig te controleren of de dekkingen van je reisverzekering nog aansluiten bij je reispatroon. Denk aan reizen binnen of buiten Europa en de totale reisduur per jaar.

TIP! Let goed op het maximum aaneengesloten reisdagen voor een (doorlopende) reisverzekering.

      • Annulering (Basis of Allrisk)

Wees kritisch over de annuleringsdekking bij de reisverzekering. Bekijk goed wat de voorwaarden van de annulering zijn en wanneer je dus geld terugkrijgt. Overweeg of dit voldoende dekking geeft bij annulering van de reis.

      • Geneeskundige kosten

Geneeskundige kosten zijn in sommige landen erg hoog en de zorgverzekeraar vergoedt alleen de kostprijs van een vergelijkbare ingreep in Nederland. Bij een basis zorgverzekering moet je het verschil zelf betalen. Ga er daarom niet zomaar vanuit dat je de dekking medische kosten kunt weglaten in je reisverzekering. Controleer bij je zorgverzekeraar wat er wel en niet gedekt is tijdens een vakantie.

Overige dekkingen

        • Zaakwaarnemer: sluit deze dekking alleen af als je te maken hebt met een zaakwaarnemer. Een zaakwaarnemer is een persoon die tijdens je afwezigheid de zaken waarneemt. Een zaakwaarnemer reist dus niet met je mee.
        • Bagage: de dekking voor bagage kan ook al in een inboedelverzekering met buitenhuisdekking zitten. Controleer of je deze dekking niet al afgesloten hebt.
        • Rechtsbijstand: als je al een (gezins)rechtsbijstandverzekering hebt, kan deze dekking in de reisverzekering vaak achterwege gelaten worden.
        • Ongevallen: als je al een ongevallenverzekering hebt in het dagelijks leven, kan deze dekking in de reisverzekering weggelaten worden.
        • Skiën en snowboarden: controleer of deze dekking aansluit bij je reispatroon.
        • Hulp & huur vervoermiddel: controleer of deze dekking geen overlap heeft met je autoverzekering.
        • Geld: ga na of deze dekking noodzakelijk is.

Reisverzekering opnieuw vergelijken

Wanneer moet je jouw reisverzekering opnieuw bekijken? De meeste mensen vergelijken hun verzekeringen bij onderstaande ontwikkelingen.

  • Een veranderend reispatroon, hierdoor kunnen dekkingen onnodig of juist nodig zijn
  • Een veranderende gezinssituatie
  • Een overstap naar een andere zorgverzekeraar of andere aanvullende dekkingen

Aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering vergelijken

Het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Toch kiezen veel mensen voor deze verzekeringen. Waarom? De verzekeringen kosten een paar euro per maand, maar kunnen je veel geld besparen. Hieronder lees je tips hoe je eenvoudig op deze verzekeringen geld bespaart.

Eén verzekeringsmaatschappij

Vaak worden ook de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering bij één verzekeraar afgesloten. Dit is niet alleen overzichtelijk, hierdoor krijg je vaak ook nog een pakketkorting. Deze korting loopt vaak op tot 3%.

Vergelijk je aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP) ben je verzekerd voor schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Wij geven drie tips om op je aansprakelijkheidsverzekering te besparen.

Bekijk je dekking

Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af? Dan kies je vaak tussen twee soorten dekkingen: € 1.250.000 en € 2.500.000. Niet elke verzekeraar biedt deze dekkingen. Denk van tevoren goed na over welke dekking voor jou nodig is.

Kies voor een eigen risico

Bij een aansprakelijkheidsverzekering kun je bij sommige verzekeraars kiezen voor een eigen risico. Wanneer je kiest voor een eigen risico, wordt je premie per maand lager.

Vergelijk je rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor rechtsbijstand en juridisch advies. Lees hieronder hoe je eenvoudig op je rechtsbijstandverzekering bespaart.

Controleer je dekking

Controleer of je bij de autoverzekering al een dekking hebt voor rechtsbijstand. Dan hoef je bij de rechtsbijstandverzekering geen dekking voor ‘verkeer’ meer af te sluiten.

Zijn jouw kinderen uitwonend?

Wonen jouw kinderen op dit moment niet thuis door hun studie? Dan zijn je kinderen gewoon meeverzekerd onder jouw rechtsbijstandverzekering. Je hoeft dus geen aparte rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor je kinderen.

Vergelijk eenvoudig je verzekeringen op onze vergelijkingspagina en bekijk de voordelen van Verzekeruzelf ten opzichte van andere verzekeraars. Heb jij meer tips om te besparen op je verzekeringen? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: 4,2% van huishoudgeld gaat op aan verzekeringen, amweb, 13 februari 2018.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close