Hoe voorkom ik vakantiestress?

Nog even en je stapt op het vliegtuig naar jouw vakantiebestemming. De vakantie waar je al maandenlang naar uit hebt gekeken. Probleem is alleen dat het uitgerekend vandaag allemaal niet mee zit. Vlak voordat je met de auto naar het vliegveld rijdt, ben je je paspoort kwijt. Na veel te lang zoeken, kun je gelukkig eindelijk vertrekken. Maar in alle haast ben je ook nog die vervelende wegomleiding vergeten. Compleet in paniek parkeer je je auto uiteindelijk bij de luchthaven en race je met jouw bagage naar de incheckbalie… Klinkt dit scenario jou bekend in de oren? Dan geven wij je graag wat tips om dit soort vakantiestress te voorkomen.

9 tips om vakantiestress te voorkomen

  1. Maak een to do list. Natuurlijk is het vervelend als je er een week van tevoren achter komt dat je paspoort bijna verlopen is. Of als je nog geen pension voor je huisdier hebt geregeld. Daarom maak je ruim op tijd een lijst met wat je moet regelen voor de vakantie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een visum, een afspraak maken voor benodigde inentingen of het afsluiten van een reisverzekering.
  2. Maak een inpaklijst. 3 korte broeken? Check. Telefoonoplader? Check. Bedenken wat je voor twee weken zomervakantie moet inpakken, kan erg lastig zijn. Een inpaklijst maakt deze taak een stuk gemakkelijker. En ben je toch iets vergeten? Geen stress. Op die camping in Italië kun je vast wel een tandenborstel kopen.
  3. Kijk hoe je op je vakantiebestemming komt. Je moet er niet aan denken om je vlucht te missen, of met de auto in Frankrijk te verdwalen. Daarom zoek jij voordat je op vakantie gaat goed uit hoe je op je bestemming komt. Ga je met het vliegtuig? Zorg er dan voor dat je ruim op tijd het vliegveld bent. Hou bijvoorbeeld rekening met drukte op de weg of treinen die niet rijden. Ga je met de auto op reis? Stippel dan bijtijds je route uit.
  4. Zorg dat je uitgerust op vakantie gaat. Vaak ben je toch wat uurtjes onderweg voordat je op je bestemming aankomt. Ga je vermoeid op vakantie? Dan worden kleine tegenslagen je al snel te veel. Bijvoorbeeld het lange wachten op je koffer. Zorg er dus voor dat je uitgerust op vakantie gaat. Neem van tevoren een extra dag vrij en zorg voor een goede nachtrust. Ben je lang onderweg? Las dan tijdens het autorijden om de twee uur een pauze in en strek in het vliegtuig regelmatig je benen.
  5. Oefen van tevoren met het opzetten van je tent. Kom je na uren in de auto te hebben gezeten eindelijk op de camping aan? Dan wil je in de brandende zon niet stuntelen met tentstokken. Zet daarom een keer de tent op voordat je op vakantie gaat. Bijvoorbeeld in je achtertuin. Ontbreekt een onderdeel? Dan kun je deze meteen vervangen. Zo kom je op de camping niet voor verrassingen te staan.
  6. Laat je lichaam wennen aan de nieuwe omgeving. In het buitenland is het anders dan je gewend bent. De temperatuur is bijvoorbeeld tropisch, je eet vreemd voedsel en vaak is er sprake van tijdverschil. Laat je lichaam daarom wennen aan de nieuwe omgeving. Ga bijvoorbeeld niet direct de hele dag in de zon liggen, en vermijd intensieve bezigheden op het heetst van de dag. Zorg dat je veel water drinkt, eet voldoende en sla een goede nachtrust niet over. Loop niet te hard van stapel door meteen alle bezienswaardigheden af te gaan. Die kerk staat er na een paar dagen nog steeds.
  7. Laat je werk thuis. Soms is het lastig om je werk helemaal los te laten op vakantie. Klanten kunnen niet wachten tot je weer thuis bent. Zorg er daarom voor dat je belangrijke taken afrondt voordat je vertrekt. Blijft er toch iets liggen? Draag het dan bijtijds over aan een collega. Vertrouw erop dat hij of zij jouw werk prima overneemt. Op die manier heb je ook geen reden om je mailbox te openen. Relax.
  8. Maak goede afspraken met je reispartner(s). De ene vriendin wil graag aan het strand liggen, de ander liever aan het zwembad, en jij wil dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dit soort conflicten kunnen voor de nodige stress zorgen. Maak daarom voor de vakantie goede afspraken met je reispartner(s). Niet alleen waar jullie naartoe gaan, maar bijvoorbeeld ook wat iedereen van de vakantie verwacht. Denk hierbij ook aan praktische zaken. Wil je iedere avond zelf koken of juist ontspannen uit eten? En wat is jullie budget?
  9. Doe alleen dingen waar je echt zin in hebt. Misschien heb je het niet altijd in de gaten, maar we laten ons vaak leiden door anderen. Of we ondernemen activiteiten omdat ‘het zo hoort’. Heb je echt zin om dat museum te bekijken? Of ga je er alleen heen omdat er een lange rij staat en het daarom wel leuk moet zijn? Ga goed bij jezelf na waar je echt zin in hebt. Natuurlijk moet je wel eens een compromis sluiten met een reispartner, maar vergeet daarbij jezelf niet. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat jij geniet van je vakantie.

Heb jij nog tips om vakantiestress te voorkomen? Laat het mij hieronder weten!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close