Hoe voorkom je digitale auto-inbraken door hackers?

De klassieke auto-inbraken waarbij de schroevendraaier of koevoet worden gebruikt, komen niet vaak meer voor. Ook criminelen opereren steeds meer ‘digitaal’. De laatste tijd plegen hackers dan ook steeds vaker digitale auto-inbraken. Volgens experts wordt er nog maar bij 1 op de 4 auto-inbraken gebruikgemaakt van een schroevendraaier en koevoet. Er zijn zelfs onderzoeken die aangeven dat 85 tot 90% van de auto-inbraken een digitaal tintje heeft. Hoe gaan deze hackers te werk? En hoe kun je deze criminelen stoppen?

Hoe gaan deze hackers te werk?

Voor veel mensen is het een raadsel hoe deze digitale criminelen opereren. Ze tikken geen ruiten in en vernielen geen portieren, maar toch komen ze in je auto. Een digitale auto-inbraak laat daardoor geen enkel spoor van schade achter. Maar hoe doen ze dan zo’n auto-inbraak? De meest populaire manier van digitale auto-inbraken heeft momenteel met je sleutel te maken, waarmee jij op afstand je auto opent. Criminelen gebruiken mysterieuze apparaatjes om het signaal van je sleutel op te vangen. Dit signaal wordt opgeslagen en hiermee kunnen ze vervolgens zonder sleutel probleemloos in je auto komen. Alhoewel het soms erg moeilijk is om deze hackers voor te blijven, hebben wij een aantal tips voor je om het ze zo moeilijk mogelijk te maken!

7 tips om digitale auto-inbraak te voorkomen

  1. Heb je een nieuwe auto met veel technische stufjes? Kijk dan of er updates zijn die gedownload kunnen worden. Zo voorkom je dat hackers de controle over je auto kunnen krijgen.
  2. Heb je een tweedehands auto gekocht met sleutels om de auto op afstand te openen? Laat de sleutels dan opnieuw programmeren. Het is namelijk mogelijk dat de sleutels van de vorige eigenaar al zijn gehackt.
  3. Zorg uiteraard voor een goed alarmsysteem op je auto. Komen de hackers toch binnen, dan kan de hele buurt meegenieten.
  4. Parkeer je auto op een goed verlichte parkeerplaats waar veel mensen komen. Een auto die afgelegen geparkeerd staat, is sneller een doelwit.
  5. Verwijder de houders van (navigatie)apparatuur en poets de afdruk van de zuignap weg. Heb je een ingebouwde navigatie? Koop daar dan speciale protectors voor. Criminelen zijn dol op navigatiesystemen, dus breng ze niet in verleiding!
  6. Sluit de auto niet op afstand af, maar gewoon met de sleutel. Zo kan het signaal van de afstandsbediening niet worden onderschept. En kan de inbreker de deuren niet ontgrendelen.
  7. Zorg ervoor dat je een goede autoverzekering hebt. Met enkel een WA-dekking ben je niet verzekerd tegen diefstal en inbraak. Bekijk daarom goed de voorwaarden van je autoverzekering.

Nog steeds geldt: voorkomen is beter dan genezen. Pas daarom onze tips vandaag nog toe, zodat je zelfverzekerd je auto kunt achterlaten!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close