Hoe voorkom je stress en ruzie tijdens de kerst?

“It’s the most wonderful time of the year…” Zo luidt het bekende kerstliedje. En eerlijk is eerlijk, bij ons is kerst ook altijd gezellig. Met heel de familie samen eten, drinken en spelletjes spelen. Toch blijkt dat bijna tweederde van de families ruzie verwacht tijdens de kerst. Te laat komen, een verkeerd onderwerp aansnijden of een mislukt kerstdiner? Een ruzie is zo ontstaan. Hoe je dat kunt voorkomen? Ik help je graag een handje!

8 tips voor een kerst zonder stress en ruzie:

  1. Maak goede afspraken. Zorg ervoor dat iedereen weet wat de bedoeling is. Waar en hoelaat wordt iedereen verwacht, is er een dresscode, neem je cadeautjes mee of moeten je gasten ergens anders voor zorgen? Hoe beter iedereen op de hoogte is van alle afspraken, hoe kleiner de kans dat hier irritatie over ontstaat.
  2. Zorg dat je uitgeslapen bent. Zonder stress zijn de kerstdagen natuurlijk een stuk leuker. Zorg er daarom voor dat je hier goed uitgerust aan begint. Ga de avond van tevoren net iets vroeger naar bed. Zo kan je beter met onverwachte situaties omgaan.
  3. Bereid alles goed voor. Maak van tevoren lijstjes. Heb je alles wat je nodig hebt wel zelf in huis? Denk bijvoorbeeld aan een extra gourmetstel, tafels en stoelen of voldoende bestek. Vergeet ook niet dat de winkels met kerst meestal gesloten zijn. Scoor dus op tijd je nieuwe kerstoutfit en doe op tijd je boodschappen. Hou er rekening mee dat het met kerst extra druk is in de winkel en dingen sneller uitverkocht zijn dan je gewend bent.
  4. Durf om hulp te vragen. Ook als het kerstdiner bij jou thuis is, hoef je natuurlijk niet alles in je eentje te regelen. Vraag of iemand jou wil helpen met de voorbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan de tafelschikking, het menu of de versieringen. Zorg ervoor dat de taken goed verdeeld zijn. Zo voorkom je dat jij de hele avond in je eentje in de keuken staat en ook nog eens opdraait voor de afwas.
  5. Stem je kerstdiner af op je gasten. Lekker eten is voor de meesten erg belangrijk tijdens de kerstdagen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van speciale (dieet)wensen. Denk aan vegetariërs, allergieën of het minst favoriete eten van je nichtje. Het zou vervelend zijn als je alsnog een ritje naar de snackbar moet maken (is die überhaupt open?).
  6. Vermijd lastige onderwerpen. Het kerstdiner is niet het moment om oude koeien uit de sloot te halen. Heb je altijd ruzie over hetzelfde onderwerp? Begin er dan niet over. Kerst is niet voor niets een feestdag: zorg dat het gezellig blijft.
  7. Zorg voor afwisseling. Met de feestdagen breng je vaak heel wat uurtjes met elkaar door. Niet iedereen vindt het leuk om lang aan tafel te zitten. Hoe je dat op kunt lossen? Wissel bij elke gang van plek, doe een spelletje tussendoor of maak een mooie (avond)wandeling.
  8. Het kan altijd erger. Is het kerstdiner mislukt, is er rode wijn over jouw net nieuwe tapijt gemorst, of irriteer je je aan die verre achteroom die toch weer uitgenodigd is? Zet je er overheen. Echt waar, het kan altijd erger.

Met deze tips kom je vast goed de kerstdagen door. Het team van Verzekeruzelf.nl wenst je hele fijne feestdagen!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close