Hond aan de riem of toch los laten lopen?

Hou jij je hond aangelijnd als je in een woonwijk wandelt? Of loopt jouw hond vrolijk los achter jou aan? Steeds vaker zie je hondeneigenaren die hun hond gezellig los laten lopen. Maar mag dit wel? En ben je verzekerd als jouw hond losloopt en een ongeluk krijgt of veroorzaakt?

Wanneer moet mijn hond aangelijnd zijn?

Of je jouw hond aan de riem moet houden, ligt aan het gebied waar je gaat wandelen. We hebben een aantal wandelbestemmingen op een rijtje gezet:

 • Wandelen in een woonwijk
  Elke gemeente bepaalt zelf of een hond los mag lopen. Er is dus geen algemene regel voor. Wil je weten of jouw hond los mag lopen in jouw woonwijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Zij kunnen je alles vertellen over de regels en eventuele losloopgebieden.
 • Losloopgebieden
  In zogenaamde ‘losloopgebieden’ mag je hond altijd loslopen. Dit zijn meestal afgelegen plaatsen, zoals polders en stukken bos. Aan de ingang van een losloopgebied vind je een bordje waarop staat dat je hond los mag lopen.
 • In het bos
  In de meeste bossen mogen honden niet loslopen. Je ziet er bijvoorbeeld bordjes met de tekst “honden aan de lijn”. Boswachters controleren regelmatig op loslopende honden. Dit doen ze om de natuur te beschermen. Volgens de Flora- en Faunawet mag niemand wilde dieren, planten of bloemen verstoren of beschadigen. Dit geldt ook voor je hond.
 • Wandelen in een beschermd natuurgebied
  Ga jij wandelen in een beschermd natuurgebied en is jouw hond niet aangelijnd? Dan kun je rekenen op een boete van maximaal € 370. Omdat er veel wilde dieren zijn, mag je hond hier niet loslopen.
 • Op het strand
  In de zomermaanden mag je hond niet loslopen op het strand. In de wintermaanden mag dit vaak wel. Elke gemeente kiest er zelf voor of zij loslopende honden op het strand wel of niet toestaan. Neem contact op met de gemeente voordat je besluit je hond mee te nemen naar het strand.

Is mijn hond verzekerd als hij losloopt en een ongeluk krijgt?

Loopt jouw hond los en raakt hij betrokken bij een verkeersongeval?  Dan is het letsel dat de hond oploopt in de meeste gevallen gedekt met de hondenverzekering. Schade die de hond bij iemand anders veroorzaakt, bijvoorbeeld door te springen, is in veel gevallen gedekt met de aansprakelijkheidsverzekering. Natuurlijk wil je de kans op ongelukken zo klein mogelijk houden. Zorg er daarom voor dat je je hond aan de riem houdt langs drukke autowegen. Wil je je hond toch los laten lopen? Dan is het belangrijk om dit goed te trainen in een veilig gebied. Er zijn allerlei leuke cursussen, boeken en online hondentraining video’s die je hierbij kunnen helpen.

Laat jij jouw hond wel eens loslopen? Laat het weten door een berichtje achter te laten.

Bron: licg.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close