Hond in auto zonder gordel: mag dat?

Natuurlijk neem je je hond het liefst overal mee naartoe. Ook in de auto. Gezellig! Maar hoe kun je je hond in de auto het beste vervoeren? Moet hij in een speciale gordel of mag hij ook los op de voorstoel? En als je een ongeluk krijgt, is je hond dan ook meeverzekerd?

Hond in auto niet verboden

Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren. Het blijkt dat 51% van autobestuurders weleens in een noodsituatie terecht is gekomen door hun huisdier. Neem jij je hond ook liever niet los mee in de auto? Dan geven wij hieronder enkele tips!

Tips om je hond veilig te vervoeren

Hond in auto zonder gordel - mag dat

 1. Gebruik een speciale hondengordel. Hou de hond kort, zodat hij niet in de knel komt. Zo kan het dier bij een botsing ook niet naar voren schieten.
 2. Vervoer kleine honden in een vervoersmand. Zet deze mand achter de voorstoel en zorg ervoor dat deze horizontaal staat. Dan komt de klap bij een botsing minder hard aan.
 3. Neem grote honden in een reiskennel of bench mee. Zorg dat ook de kennel horizontaal staat. Zet deze altijd vast met de gordels en plaats de kennel volledig tegen de achterbank aan. Zo staat hij extra stevig.
 4. Kies geen stoffen bench om je huisdier te vervoeren. Vindt er toch een aanrijding plaats? Dan is de stof niet stevig genoeg om de hond te beschermen.
 5. Heb je geen gordel, mand of kennel? Dan kun je het beste de hond op de grond voor de bijrijderstoel laten liggen. Als jouw auto op deze plaats een airbag heeft, dan is deze tip niet geschikt voor grotere honden.
 6. Zorg dat je hond in de auto een halsband draagt. En hou de riem altijd bij de hand. Gebeurt er toch iets vervelends onderweg? Dan kun je je huisdier snel uit de auto halen.
 7. Geef je hond geen bot tijdens de autorit. Dan kan hij zich ook niet verslikken als je plotseling remt of ergens tegenaan botst.

Op vakantie naar het buitenland

Op de buitenlandse wegen gelden andere regels dan in Nederland. Neem jij je hond mee op vakantie? Dan moet je in Duitsland of Frankrijk op de achterbank de speciale hondengordel gebruiken. Je mag je huisdier ook vervoeren achter een rek in de laadruimte of in een reiskennel of bench. In de meeste landen, bijvoorbeeld België, Kroatië en Zwitserland, is het verboden om je hond op de bijrijdersstoel te vervoeren. Ga je met de auto naar Italië en neem je meerdere honden mee? Dan moeten ze ook achter een rek in de laadruimte.

Hond in auto is niet meeverzekerd in de auto

Stel er gebeurt toch iets vervelends en je hond raakt gewond. Heb je een schadeverzekering inzittenden bij jouw autoverzekering afgesloten? Dan is je huisdier bij de meeste verzekeraars niet meeverzekerd. Een schadeverzekering inzittenden geldt meestal alleen voor personen. En jouw hond wordt in dat geval niet gezien als een persoon.

Tags

Gerelateerde berichten

3 Comments

 1. Er staat als de hond gewond raakt is dat niet verzekerd op de schadeverzekering voor inzittenden, waar is de hond dan wel verzekerd?

 2. Hallo Jaime,

  Dit is altijd afhankelijk van de situatie: wat is er precies gebeurd en wie heeft er schuld? Uiteraard kun je een aparte hondenverzekering voor je huisdier afsluiten. Dan is je hond in principe verzekerd bij verkeersongevallen.

  Met vriendelijke groet,
  Verzekeruzelf.nl

 3. Hallo,
  Ik mis in dit stuk dat de kofferuimte verreweg de veiligste plek is om een hond te vervoeren en dan bijvoorkeur in een stevige aluminium autobench. Dit is immers al uit diverse onderzoeken gebleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close