Inboedelverzekering en opstalverzekering: wat is het verschil?

Je woont in een heerlijk huis. Alleen of met je partner, soms met kinderen en misschien zelfs met huisdieren heb je een fijne plek gecreëerd. Dan komt echter het vervelende klusje: je moet de verzekeringen uitzoeken. Je weet dat je jouw huis wilt verzekeren, maar heb je dan een inboedel- of een opstalverzekeringen nodig?

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je af voor alle spullen die los zijn in jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan de tv, wasmachine of de bank. Vaak wordt er gedacht dat deze verzekering wettelijk verplicht is, maar dat is niet zo. Je bepaalt zelf of je een inboedelverzekering nodig hebt. Toch wordt deze verzekering vaak aangeraden. Stel je voor dat de wasmachine gaat lekken. De waterschade kan flinke kosten met zich meebrengen. Kosten die je niet altijd kan betalen van je spaargeld. Maar ook bij bijvoorbeeld diefstal of brandschade is jouw inboedel gedekt. Wil je dus de loszittende spullen in jouw huis verzekeren? Dan past de inboedelverzekering bij jou.

Opstalverzekering

Wil je het huis zelf verzekeren of de spullen die vastzitten aan jouw huis? Dan heb je een opstalverzekering nodig. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Spullen die vastzitten aan jouw huis zijn bijvoorbeeld de leidingen, het sanitair of de centrale verwarming. De spullen die je niet meeneemt als je gaat verhuizen. Een opstalverzekering is niet altijd verplicht. Huur je een huis? Dan heb je vaak geen opstalverzekering nodig. Dit is meestal geregeld door jouw huisbaas. Heb je een koophuis? Dan is de verzekering in de meeste gevallen wel verplicht. Heb je namelijk een koophuis met hypotheek dan ben je verplicht om hier een opstalverzekering bij af te sluiten. Natuurlijk kies je zelf welke premie en voorwaarden het beste bij jou passen.

Meer weten over de inboedel- of opstalverzekering? Bekijk dan onderstaande video’s.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close